Norska SÄPO hårdgranskar Vigrid

Publicerad 2003-10-28
Norska motsvarigheten till SÄPO, Politiets sikkerhetstjeneste (PST), är oroliga för att den nazistiska organisationen Vigrid är på väg att utvecklas i en militant linje.

PST har därför satt igång en landsomfattande offensiv mot den nazistiska organisationer, rapporterar NRK.

Den senaste tiden ska Vigrid ha fått flera nya medlemmar och PST har kartlagt medlemmarna på nära håll under en längre tid.

Informationschef Trond Hugubakken på PST säger att polisen i hela landet ska uppsöka medlemmar i Vigrid och få dem att lämna miljön.

- Inom loppet av de närmaste dagarna och veckorna vill PST och den övriga polisen komma i kontakt med personer som är knutna till Vigrid och hålla samtal med dem. Vi gör detta för vi har orsak att frukta att Vigrid är i färd med att utveckla sig i en mer våldsam och aggressiv riktning än tidigare, säger Hugubakken.
Expo

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA