Norska SÄPO hårdgranskar Vigrid

Publicerad 2003-10-28
Norska motsvarigheten till SÄPO, Politiets sikkerhetstjeneste (PST), är oroliga för att den nazistiska organisationen Vigrid är på väg att utvecklas i en militant linje.

PST har därför satt igång en landsomfattande offensiv mot den nazistiska organisationer, rapporterar NRK.

Den senaste tiden ska Vigrid ha fått flera nya medlemmar och PST har kartlagt medlemmarna på nära håll under en längre tid.

Informationschef Trond Hugubakken på PST säger att polisen i hela landet ska uppsöka medlemmar i Vigrid och få dem att lämna miljön.

- Inom loppet av de närmaste dagarna och veckorna vill PST och den övriga polisen komma i kontakt med personer som är knutna till Vigrid och hålla samtal med dem. Vi gör detta för vi har orsak att frukta att Vigrid är i färd med att utveckla sig i en mer våldsam och aggressiv riktning än tidigare, säger Hugubakken.
Expo

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro