Norskt förslag på fotboja till asylsökande

Publicerad 2003-10-02
Högerpopulisterna i norska Fremskrittspartiet föreslår att personer som söker asyl i landet ska beläggas med elektronisk fotboja. Fotbojan ska förhindra att asylsökande begår brott eller försvinner från landets asylmottagningar, uppger Ekot.

Förslaget läggs fram till det norska Stortinget i höst. Rent praktiskt innebär förslaget att vissa grupper som söker asyl i Norge ska få en elektronisk märkning i form av databricka runt handleden eller vristen under den tid deras ärende utreds, trots att de inte begått något brott i landet.

– Tanken är att märka personer som norska myndigheter vet är kriminella, säger Per Sandberg ledamot i Stortinget och Fremskrittspartiets talesman i invandrarfrågor till Ekot.

– Man borde kunna se i statistiken vilka nationaliteter som är mest rymningsbenägna, så kan man plocka ut sådana grupper för märkning också.

Efter Fremskrittspartiets framgångar i kommunalvalen i mitten av september har partiet flyttat fram sina positioner. Samtidigt har partiet skärpt tonen ytterligare i invandringsfrågan.

De övriga partierna i det norska Stortinget förkastar alla tankar på fotboja för personer som inte gjort sig skyldiga till brott. Statistik vid norska motsvarigheten till Invandrarverket visar att bara en procent av dem som söker asyl begår brott, vilket alltså är lägre än det norska riksgenomsnittet.

Myndighetens direktör Trygve Nordby är starkt kritisk till förslaget

– Det för tankarna till märkningen av judar under andra världskriget. Vi kan inte behandla människor på det sättet, säger han till Ekot.

Ordföranden för det norska polisförbundet ställer sig dock enligt samma källa positiv till en diskussion om elektronisk märkning som brottsförebyggande åtgärd.

Något stöd för förslaget väntas Fremskrittspartiet inte få i Stortinget.

Enligt TT tog kommunminister Erna Solberg, Höjre, bestämt avstånd från förslaget och varnade för att det skulle leda till stigmatisering av asylsökare. Även oppositionen avfärdar alla förslag åt det håll som Fremskrittspartiet föreslår.
Expo

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA