Norskt förslag på fotboja till asylsökande

Publicerad 2003-10-02
Högerpopulisterna i norska Fremskrittspartiet föreslår att personer som söker asyl i landet ska beläggas med elektronisk fotboja. Fotbojan ska förhindra att asylsökande begår brott eller försvinner från landets asylmottagningar, uppger Ekot.

Förslaget läggs fram till det norska Stortinget i höst. Rent praktiskt innebär förslaget att vissa grupper som söker asyl i Norge ska få en elektronisk märkning i form av databricka runt handleden eller vristen under den tid deras ärende utreds, trots att de inte begått något brott i landet.

– Tanken är att märka personer som norska myndigheter vet är kriminella, säger Per Sandberg ledamot i Stortinget och Fremskrittspartiets talesman i invandrarfrågor till Ekot.

– Man borde kunna se i statistiken vilka nationaliteter som är mest rymningsbenägna, så kan man plocka ut sådana grupper för märkning också.

Efter Fremskrittspartiets framgångar i kommunalvalen i mitten av september har partiet flyttat fram sina positioner. Samtidigt har partiet skärpt tonen ytterligare i invandringsfrågan.

De övriga partierna i det norska Stortinget förkastar alla tankar på fotboja för personer som inte gjort sig skyldiga till brott. Statistik vid norska motsvarigheten till Invandrarverket visar att bara en procent av dem som söker asyl begår brott, vilket alltså är lägre än det norska riksgenomsnittet.

Myndighetens direktör Trygve Nordby är starkt kritisk till förslaget

– Det för tankarna till märkningen av judar under andra världskriget. Vi kan inte behandla människor på det sättet, säger han till Ekot.

Ordföranden för det norska polisförbundet ställer sig dock enligt samma källa positiv till en diskussion om elektronisk märkning som brottsförebyggande åtgärd.

Något stöd för förslaget väntas Fremskrittspartiet inte få i Stortinget.

Enligt TT tog kommunminister Erna Solberg, Höjre, bestämt avstånd från förslaget och varnade för att det skulle leda till stigmatisering av asylsökare. Även oppositionen avfärdar alla förslag åt det håll som Fremskrittspartiet föreslår.
Expo

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro