Harvard Law School

Nürnbergprocessen online

Publicerad 2003-08-13

I ett unikt dokumentationsprojekt har Harvarduniversitetet börjat lägga ut originaldokument ur krigsförbrytartribunalen i Nürnberg 1945-1949.

Universitetet planerar att publicera över en miljon dokument på internet, vilket för första gången ger allmänheten en en enkel enkel tillgång till dokumenten i de historiska rättegångarna mot nazismens krigsförbrytare. Harvarduniversitetet förfogar över 690 kartonger med uppskattningsvis en miljon dokument från tribunalen. Kostanden för projektet beräknas till cirka sju miljoner dollar. Arkivet har redan början komma online med drygt 7 000 sidor från den så kallade "Läkarrättegången" mot 23 läkare som åtalades för att ha utfört kriminella medicinska experiment på människor.

Delar av dokumentationen har tidigare varit tillgänglig i USA:s National Archive eller i olika universitetsarkiv. Problemet har hela tiden varit att dokumentationen är så omfattande att den varit oöverskådlig och i praktiken endast tillgänglig för forskare med stor kunskap om hur materialet kan hittas. Att hitta ett visst dokument bland närmare 700 kartonger i Harvarduniversitetets källare har inte varit det lättaste. Tillgängligheten har också begränsats av rädsla för att den unika samlingen av originaldokument ska förstöras eller stjälas.

Gå till Harvard Law School Library...

Webmaster

Verktyg:

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Oscar Sjöstedt gick på nazistspelning – försvarades av Åkesson

Sjöstedt på nazistspelning. SD:s ekonomiske talesperson Oscar Sjöstedt gick på en nazistspelning år 2005. Tilltaget försvarades av Jimmie Åkesson. Det kan Expo avslöja. Den senaste veckan har det publicerats flera besvärande uppgifter om Sjöstedts förhållande till nazismen.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro