Harvard Law School

Nürnbergprocessen online

Publicerad 2003-08-13

I ett unikt dokumentationsprojekt har Harvarduniversitetet börjat lägga ut originaldokument ur krigsförbrytartribunalen i Nürnberg 1945-1949.

Universitetet planerar att publicera över en miljon dokument på internet, vilket för första gången ger allmänheten en en enkel enkel tillgång till dokumenten i de historiska rättegångarna mot nazismens krigsförbrytare. Harvarduniversitetet förfogar över 690 kartonger med uppskattningsvis en miljon dokument från tribunalen. Kostanden för projektet beräknas till cirka sju miljoner dollar. Arkivet har redan början komma online med drygt 7 000 sidor från den så kallade "Läkarrättegången" mot 23 läkare som åtalades för att ha utfört kriminella medicinska experiment på människor.

Delar av dokumentationen har tidigare varit tillgänglig i USA:s National Archive eller i olika universitetsarkiv. Problemet har hela tiden varit att dokumentationen är så omfattande att den varit oöverskådlig och i praktiken endast tillgänglig för forskare med stor kunskap om hur materialet kan hittas. Att hitta ett visst dokument bland närmare 700 kartonger i Harvarduniversitetets källare har inte varit det lättaste. Tillgängligheten har också begränsats av rädsla för att den unika samlingen av originaldokument ska förstöras eller stjälas.

Gå till Harvard Law School Library...

Webmaster

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA