Nytt fängelsestraff för NS-aktivist

Publicerad 2003-07-11
Ytterligare en medlem i nazistiska Nationell Samling påbörjar inom kort ett fängelsestraff för misshandel. En 21-årig skinnskalle från Kungälv dömdes på onsdagen av Alingsås tingsrätt till nio månaders fängelse för två fall av misshandel.

Så sent som i december dömdes 21-åringen till skyddstillsyn för bland annat misshandel, våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd.

Denna gång döms han för att den 10 maj i Göteborg ha slagit en 16-årig pojke med en glasflaska. Den 14 juni var det dags igen. Då slog 21-åringen en person blodig i Alingsås med upprepade knytnävsslag.

21-åringen har deltagit i en mängd nazistiska aktiviteter det senaste året, bland annat deltog han i det nazistiska nationaldagsfirandet utanför Karlstad den 6 juni i år.

Nationell Samling är en löst sammansatt gruppering i Västsverige. Organisationen består till stora delar av yngre skinnskallar i tonåren, men de lokala ledarna i Skövde, Karlstad och Göteborg är äldre och har alla varit verksamma i flera år i den nationella rörelsen.
Daniel Olsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro