Polisen i Värmland skärper bevakningen

Publicerad 2003-06-10

Tre unga nynazister, 19, 16 och 15 år gamla, greps misstänkta för hets mot folkgrupp i Karlstad på nationaldagen, rapporterar Värmlands Folkblad. De bar tröjor med nazistiska symboler.

Ett 50-tal nazister från blandade grupper hade arrangerat en nationaldagsfest och senare under kvällen greps ytterligare tre personer för fylleri.

Värmlandspolisen har tidigare haft stora problem med nazistisk verksamhet i bygden och ser allvarligt på att nazister på detta sätt samlas i Värmland. Polisens arbete mot nynazistiska grupper kommer att intensifieras, säger kommissarie Sten Persson till Värmlands Folkblad.

- Men detta är inte enbart ett polisiärt problem, säger han och menar att även skola, föräldrar och socialtjänst måste ta större ansvar för utvecklingen.

På senare tid har Vämland åter börjat bli ett tillhåll för vissa grupper och våldsamma incidenter har rapporteras från olika orter. I april greps en tungt kriminellt belastad nazist som misstänkt för förberedelse för ett bombattentat.
Expo

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA