Polisen i Värmland skärper bevakningen

Publicerad 2003-06-10

Tre unga nynazister, 19, 16 och 15 år gamla, greps misstänkta för hets mot folkgrupp i Karlstad på nationaldagen, rapporterar Värmlands Folkblad. De bar tröjor med nazistiska symboler.

Ett 50-tal nazister från blandade grupper hade arrangerat en nationaldagsfest och senare under kvällen greps ytterligare tre personer för fylleri.

Värmlandspolisen har tidigare haft stora problem med nazistisk verksamhet i bygden och ser allvarligt på att nazister på detta sätt samlas i Värmland. Polisens arbete mot nynazistiska grupper kommer att intensifieras, säger kommissarie Sten Persson till Värmlands Folkblad.

- Men detta är inte enbart ett polisiärt problem, säger han och menar att även skola, föräldrar och socialtjänst måste ta större ansvar för utvecklingen.

På senare tid har Vämland åter börjat bli ett tillhåll för vissa grupper och våldsamma incidenter har rapporteras från olika orter. I april greps en tungt kriminellt belastad nazist som misstänkt för förberedelse för ett bombattentat.
Expo

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro