Politiskt krafttag mot nazism

Publicerad 2003-08-23
De politiska partierna i Alvestas kommunfullmäktige har nu samlats kring ett gemensamt upprop mot den ökande främlingsfientligheten i kommunen, rapporterar Sveriges Radio Kronoberg.

Under den senaste tiden har nazisterna blivit alltmer märkbara i kommunen. Främlingsfientlig propaganda har påträffats, bland annat affischer, berättar vänsterpartisten Börge Nielsen.

Målet för politikerna är nu att försöka få en dialog med nynazisterna i Alvesta. Börge Nielsen säger vidare till Sveriges Radio Kronoberg att dessa partier fick oroväckande många röster i förra årets skolval.

- Jag tror att det främst är osäkra ungdomar med en problemfylld bakgrund som söker sig till de nynazistiska grupperna.

I samband med firandet av Hitlersfödelsedag i april i år hyrde nazistgruppen Blood & Honour bygdegården i Alvesta. Till arrangemanget kom nazistsympatisörer från hela Syd- och Mellansverige.
Expo

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro