Politiskt krafttag mot nazism

Publicerad 2003-08-23
De politiska partierna i Alvestas kommunfullmäktige har nu samlats kring ett gemensamt upprop mot den ökande främlingsfientligheten i kommunen, rapporterar Sveriges Radio Kronoberg.

Under den senaste tiden har nazisterna blivit alltmer märkbara i kommunen. Främlingsfientlig propaganda har påträffats, bland annat affischer, berättar vänsterpartisten Börge Nielsen.

Målet för politikerna är nu att försöka få en dialog med nynazisterna i Alvesta. Börge Nielsen säger vidare till Sveriges Radio Kronoberg att dessa partier fick oroväckande många röster i förra årets skolval.

- Jag tror att det främst är osäkra ungdomar med en problemfylld bakgrund som söker sig till de nynazistiska grupperna.

I samband med firandet av Hitlersfödelsedag i april i år hyrde nazistgruppen Blood & Honour bygdegården i Alvesta. Till arrangemanget kom nazistsympatisörer från hela Syd- och Mellansverige.
Expo

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA