Rasism på fotbollsmatch i Skåne

Publicerad 2003-05-15
När Tollarp förlorade mot Åhus i division 4 fredagen den 9 maj utsattes domaren Bujar Fetiu för rasistiska skällsord, uppger Sydsvenska Dagbladet.

Fetius dombeslut under matchen väckte kritik bland Tollarps supportar, men hos en del gick kritiken över i ren rasism.

Bujar Fetiu har nu skrivit en rapport om det inträffade till Skånes fotbollförbund. I rapporten beskriver han hur tre supportar förföljde honom efter matchen. När en av dem hann i fatt Fetiu ska denne ha sagt : "Din jävla utlänning, vilka idioter låter dig gå lös på en plan, åk hem till ditt jävla hemland."

Stämningen blev så otäck att Åhusledaren Bosse Brynolfsson kände sig tvungen att gå emellan.

Händelsen kan leda till att Tollarp måste betala en straffavgift på högst 10.000 kronor, eftersom en fotbollsförening enligt reglerna är ansvarig också för sin publik.

Våld och rasism har under de senaste decennierna varit ett återkommande problem inom fotbollen, både i Sverige och utomlands. Stora ansträngningar görs dock inom förbunden för att stävja dessa tendenser.
Expo

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro