Rasism på fotbollsmatch i Skåne

Publicerad 2003-05-15
När Tollarp förlorade mot Åhus i division 4 fredagen den 9 maj utsattes domaren Bujar Fetiu för rasistiska skällsord, uppger Sydsvenska Dagbladet.

Fetius dombeslut under matchen väckte kritik bland Tollarps supportar, men hos en del gick kritiken över i ren rasism.

Bujar Fetiu har nu skrivit en rapport om det inträffade till Skånes fotbollförbund. I rapporten beskriver han hur tre supportar förföljde honom efter matchen. När en av dem hann i fatt Fetiu ska denne ha sagt : "Din jävla utlänning, vilka idioter låter dig gå lös på en plan, åk hem till ditt jävla hemland."

Stämningen blev så otäck att Åhusledaren Bosse Brynolfsson kände sig tvungen att gå emellan.

Händelsen kan leda till att Tollarp måste betala en straffavgift på högst 10.000 kronor, eftersom en fotbollsförening enligt reglerna är ansvarig också för sin publik.

Våld och rasism har under de senaste decennierna varit ett återkommande problem inom fotbollen, både i Sverige och utomlands. Stora ansträngningar görs dock inom förbunden för att stävja dessa tendenser.
Expo

Verktyg:

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Samma urgamla antisemitism i botten

Kommentar. Oavsett att olika gruppers och individers drivkrafter kan variera, så ligger den urgamla antisemitismen i botten på allt generaliserat hat mot judar som grupp.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA