Rasistiska partier ett växande hot

Publicerad 2003-05-14
Främlingsfientliga partier måste genomskådas, skriver Karl-Petter Thorwaldsson i en krönika på ledarsidan i Sydöstran.

Thorwaldsson konstaterar att närmare 100 000 svenskar, drygt två procent, i valet 2002 röstade på ett högerextremt eller främlingsfientligt parti. Han gör jämförelsen att de utgör samma nationella strömning som nazismen gjorde på 1930-talet.

Störst framgångar har Sverigedemokraterna haft. Partiet fick 1,4 procent av rösterna och 50 kommunala mandat. I Landskrona och Kävlinge röstade omkring tio procent av väljarna på SD. Partiet får nu ett stort partistöd som kommer att investeras inför riksdagsvalet 2006.

"För alla oss som tror på att alla människor har lika värde är detta ingenting annat än en katastrof", skriver Thorwaldsson som undrar hur denna utveckling kan vara möjligt.

Han konstaterar att de idéer som rasisterna bär på är mycket gamla och att det i tusentals år har funnits grupper av människor som anser att de har ett större värde än andra, medan kampen för alla människors lika värde endast pågått de senaste hundra åren. Det är ungefär lika vanligt i alla delar av världen. Svenskarna är inget undantag.

"Tro aldrig att svenska rasister har andra mål än vad nassarna hade i Tyskland", skriver Thorwaldsson. Han anser att den rasistiska världen fortfarande styrs av sjuka konspirationsteorier och att dessvärre alltför många röstar på sådana partier både i Sverige och i övriga Europa.
Expo

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA