Rasistiska partier ett växande hot

Publicerad 2003-05-14
Främlingsfientliga partier måste genomskådas, skriver Karl-Petter Thorwaldsson i en krönika på ledarsidan i Sydöstran.

Thorwaldsson konstaterar att närmare 100 000 svenskar, drygt två procent, i valet 2002 röstade på ett högerextremt eller främlingsfientligt parti. Han gör jämförelsen att de utgör samma nationella strömning som nazismen gjorde på 1930-talet.

Störst framgångar har Sverigedemokraterna haft. Partiet fick 1,4 procent av rösterna och 50 kommunala mandat. I Landskrona och Kävlinge röstade omkring tio procent av väljarna på SD. Partiet får nu ett stort partistöd som kommer att investeras inför riksdagsvalet 2006.

"För alla oss som tror på att alla människor har lika värde är detta ingenting annat än en katastrof", skriver Thorwaldsson som undrar hur denna utveckling kan vara möjligt.

Han konstaterar att de idéer som rasisterna bär på är mycket gamla och att det i tusentals år har funnits grupper av människor som anser att de har ett större värde än andra, medan kampen för alla människors lika värde endast pågått de senaste hundra åren. Det är ungefär lika vanligt i alla delar av världen. Svenskarna är inget undantag.

"Tro aldrig att svenska rasister har andra mål än vad nassarna hade i Tyskland", skriver Thorwaldsson. Han anser att den rasistiska världen fortfarande styrs av sjuka konspirationsteorier och att dessvärre alltför många röstar på sådana partier både i Sverige och i övriga Europa.
Expo

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro