Rasistiskt hot mot Bono

Publicerad 2003-06-23
Bono, frontfigur i bandet U2, har fått en mängd anonyma rasistiska hotbrev poststämplade i London. Scotland Yard har inlett en undersökning.

Bono har blivit känd som en samhällsengagerad rockstjärna som deltagit i en mängd aktiviteter både mot rasism och för bistånd till fattiga i tredje världen. Så sent som i början av juni deltog han i en välgörenhetsgala tillsammans med Nelson Mandela i Dublin. Det är den sortens engagemang och bilder som fått rasisterna att rasa.

Bono har nu fått 24 brev med grovt rasistiskt innehåll:

"Du och dina välgörenhetsvänner bör passa er. Ge fan i utlänningarna och hjälp ditt eget folk. Om du fortsätter på det här sättet så kommer du att sluta i en kista".

För ett år sedan larmade FBI om att Bono även figurerade på en dödslista bland muslimska fundamentalister.
Expo

Verktyg:

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro