"Rasisttröja" var tryckfrihetsbrott

Publicerad 2003-10-24

En t-shirt med ett rasistiskt budskap har nu fått Justitiekanslern att besluta om att inleda en förundersökning om tryckfrihetsbrott.

Vid två tillfällen har polisen i Värmland beslagtagit tröjor med rasistiska motiv. Anledningen till att justitiekanslern är ansvarig på området är att en tröja kan bedömas som en tryckt skrift. Utgör sedan trycket hets mot folkgrupp så är det ett brott mot tryckfrihetsförordningen.

Efter att en anmälan gjorts till justitiekanslern Göran Lambertz har nu förundersökning inletts, rapporterar TT.

Den ena tröjans motiv föreställer en färgad mans huvud som befinner sig mitt i ett sikte, enligt Lambertz.

Tröjan har burits offentligt och på så sätt gjorts tillgänglig för allmänheten. Enligt JK förmedlar den ett klart rasistiskt budskap.

Överåklagaren vid åklagarmyndigheten i Västerås har nu fått i uppdrag att utföra förundersökningen.

Däremot innebar den andra tröjan inget brott, anser JK.
- Den hittades hemma hos någon. Man får ha en sådan tröja i byrålådan och ha på sig den hemma om man vill, säger Göran Lambertz till TT.
Expo

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro