"Rasisttröja" var tryckfrihetsbrott

Publicerad 2003-10-24

En t-shirt med ett rasistiskt budskap har nu fått Justitiekanslern att besluta om att inleda en förundersökning om tryckfrihetsbrott.

Vid två tillfällen har polisen i Värmland beslagtagit tröjor med rasistiska motiv. Anledningen till att justitiekanslern är ansvarig på området är att en tröja kan bedömas som en tryckt skrift. Utgör sedan trycket hets mot folkgrupp så är det ett brott mot tryckfrihetsförordningen.

Efter att en anmälan gjorts till justitiekanslern Göran Lambertz har nu förundersökning inletts, rapporterar TT.

Den ena tröjans motiv föreställer en färgad mans huvud som befinner sig mitt i ett sikte, enligt Lambertz.

Tröjan har burits offentligt och på så sätt gjorts tillgänglig för allmänheten. Enligt JK förmedlar den ett klart rasistiskt budskap.

Överåklagaren vid åklagarmyndigheten i Västerås har nu fått i uppdrag att utföra förundersökningen.

Däremot innebar den andra tröjan inget brott, anser JK.
- Den hittades hemma hos någon. Man får ha en sådan tröja i byrålådan och ha på sig den hemma om man vill, säger Göran Lambertz till TT.
Expo

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA