Rättegång mot Linköpingsnazist

Publicerad 2003-06-17

Den 20-årige nazist som låg bakom den så kallade “Rödinglistan” ställs i dag inför rätta i Linköping. Rättegången hålls i tingsrättens säkerhetssal.

20-åringen greps för tre år sedan då han på sin hemsida på Internet hotat en ung invandrarpojke till livet. Bland annat erbjöds 12 000 kronor till den som dödade invandrarpojken.

I samband med en husrannsakan hemma hos 20-åringen fann polisen passfoton och namnuppgifter på de personer som hängts ut på hemsidan på internet – den så kallade “rödinglistan” över politiska fiender. I kuvertet låg också en kopia på domen efter den uppmärksammade husockupationen i Linköping. Listan innehöll namn på vänsteraktivister och kända journalister, däribland filmaren Björn Lockström och Héctor Barajas, reporter på Östgöta Correspondenten som båda har granskat nazismen i olika reportage.

I förhör erkände 20-åringen att han hade beställt passbilderna och lagt ut dem på internet. Senare tog han tillbaka sitt erkännande och förnekade all kännedom om listan.

Rättegången har flera gånger fått skjutas upp eftersom 20-åringen åkt utomlands och inte infunnit sig i domstolen. Brottet ägde rum 2000 och skulle egentligen ha varit preskriberat, men åklagaren valde i det läget att skärpa brottsrubriceringen vilket medförde längre preskibtionstid.

Mannen har denna gång valt att infinna sig vid tingsrätten och man planerar att vara klara med förhandlingarna under dagen.
Expo

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro