Simon Wiesenthal

Simon Wiesenthal går i pension

Publicerad 2003-04-23
På lördagen den 19 april berättade Simon Wiesenthal för en österrikisk tidning att han går i pension, efter att ha jagat nazistiska krigsförbrytare i nästan sextio år.

– Mitt arbete är färdigt. Jag fann de massmördare jag letade efter. Jag överlevde dem alla. De som jag inte letat efter är idag för gamla eller för sjuka för att ställas inför rätta, sade den 95-årige Wiesenthal till den österrikiska veckotidningen Format.

Wiesenthals största fångst var Adolf Eichmann, mannen som ledde den »den slutgiltiga lösningen« - den nazistiska planen att förinta Europas alla judar. Eichmann kidnappades 1961, med hjälp av Wiesenthals uppgifter, av den israeliska underrättelseorganisationen Mossad. Efter en mycket uppmärksammad rättegång dömdes Eichmann till döden och hängdes.

Av de över 3.000 krigsförbrytare som Wiesenthal jagade genom åren ställdes över 1.000 inför rätta. En som dock lyckades komma undan var Alois Brunner, den österrikiske kommendanten för koncentrationslägret Drancy nära Paris. De flesta av de 75.000 franska judar som skickades till dödslägren deporterades därifrån. Brunner lyckades enligt uppgift fly till Syrien där han ska ha åtnjutit de syriska regeringens beskydd.

Simon Wiesenthal, som kom från Lwow, och hans fru Cyla satt i koncentrationsläger mellan 1942 och 1945. 89 släktingar till paret mördades under Förintelsen.

© Expo 030420
Expo

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA