Simon Wiesenthal

Simon Wiesenthal går i pension

Publicerad 2003-04-23
På lördagen den 19 april berättade Simon Wiesenthal för en österrikisk tidning att han går i pension, efter att ha jagat nazistiska krigsförbrytare i nästan sextio år.

– Mitt arbete är färdigt. Jag fann de massmördare jag letade efter. Jag överlevde dem alla. De som jag inte letat efter är idag för gamla eller för sjuka för att ställas inför rätta, sade den 95-årige Wiesenthal till den österrikiska veckotidningen Format.

Wiesenthals största fångst var Adolf Eichmann, mannen som ledde den »den slutgiltiga lösningen« - den nazistiska planen att förinta Europas alla judar. Eichmann kidnappades 1961, med hjälp av Wiesenthals uppgifter, av den israeliska underrättelseorganisationen Mossad. Efter en mycket uppmärksammad rättegång dömdes Eichmann till döden och hängdes.

Av de över 3.000 krigsförbrytare som Wiesenthal jagade genom åren ställdes över 1.000 inför rätta. En som dock lyckades komma undan var Alois Brunner, den österrikiske kommendanten för koncentrationslägret Drancy nära Paris. De flesta av de 75.000 franska judar som skickades till dödslägren deporterades därifrån. Brunner lyckades enligt uppgift fly till Syrien där han ska ha åtnjutit de syriska regeringens beskydd.

Simon Wiesenthal, som kom från Lwow, och hans fru Cyla satt i koncentrationsläger mellan 1942 och 1945. 89 släktingar till paret mördades under Förintelsen.

© Expo 030420
Expo

Verktyg:

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro