Skärpt straff för nazistbomb

Publicerad 2003-09-03
Det blev skärpt straff i hovrätten för 23-årige man från Smedjebacken i Värmland som åtalats för att ha tillverkat en splitterbomb som kamouflerats i ett videofodral. Hovrätten höjde från fyra till fem års fängelse. I motiveringen till domen fastslår hovrätten att brottet är att betrakta som grovt.

Det var en splitterbomb bestående av sprängdeg och spik som skulle detonera då videokassetten drogs ut från sitt fodral. Enligt den tekniska utredningen hade bomben så hög sprängkraft att den var dödlig. Det är dock oklart vem bomben var avsedd för.

23-åringen hade nyligen kommit ut ur fängelset efter att ha avtjänat straff för delaktighet i en vapenkupp vid Älvdalens skjutfält år 2000 då tre automatvapen stals. Mannen ingår i en krets av tungt kriminellt belastade nazister i Värmland, däribland en 30-årig man i vars bostad sprängladdningen hittades.

23-åringen åtalades även för misshandel och hot mot tjänsteman. Åtalet för hot mot tjänsteman har samband med att 23-åringen under en ledsagad permission vid sitt föregående straff försökte rymma. Han hotade då en person från kriminalvården med en kniv som han tillverkat på fängelset.
Expo

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA