Skinnskallebråk i Lindesberg

Publicerad 2003-08-04
Ett bråk bröt ut på musikfestivalen Augustibuller i Lindesberg mellan skinnskallar och ett annat gäng torsdagen den 31 juli.

Marcus Israelsson, pressansvarig för festivalen, säger till Expo att det fanns vittnen på plats som hörde rasistiska slagord och att någon gjorde Hitlerhälsning. Han menar dock att händelsen uppförstorats i tidningarna.

- Skinnskallarna sa själva att de inte var nazister. De var nog mest ute för att provocera. Bråket var över efter ett par smällar. Polisen var snabbt på plats, säger Israelsson.

Magnus Luhr, polis i Lindesberg, säger till Expo att det fanns vissa indikationer redan innan på att det skulle kunna bli bråk, så därför hade de höjt beredskapen. Natten till söndagen visiterades ett 15-tal skinnskallar inne i centrala Lindesberg, men inga vapen eller liknande påträffades.

Enligt Luhr har de inte haft några problem med nazister i Lindesberg, så som varit fallet i närliggande Nora och Frövi.

Augustibuller startade som festival 1996 och hade i år 5000 besökare.
Anders Dalsbro

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA