Skinnskallebråk i Lindesberg

Publicerad 2003-08-04
Ett bråk bröt ut på musikfestivalen Augustibuller i Lindesberg mellan skinnskallar och ett annat gäng torsdagen den 31 juli.

Marcus Israelsson, pressansvarig för festivalen, säger till Expo att det fanns vittnen på plats som hörde rasistiska slagord och att någon gjorde Hitlerhälsning. Han menar dock att händelsen uppförstorats i tidningarna.

- Skinnskallarna sa själva att de inte var nazister. De var nog mest ute för att provocera. Bråket var över efter ett par smällar. Polisen var snabbt på plats, säger Israelsson.

Magnus Luhr, polis i Lindesberg, säger till Expo att det fanns vissa indikationer redan innan på att det skulle kunna bli bråk, så därför hade de höjt beredskapen. Natten till söndagen visiterades ett 15-tal skinnskallar inne i centrala Lindesberg, men inga vapen eller liknande påträffades.

Enligt Luhr har de inte haft några problem med nazister i Lindesberg, så som varit fallet i närliggande Nora och Frövi.

Augustibuller startade som festival 1996 och hade i år 5000 besökare.
Anders Dalsbro

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro