Skolprojekt mot rasism

Publicerad 2003-08-30
Under det senaste året har den nazistiska rörelsen i Värmland vågat sig fram i offentlighetens ljus. Det får nu Nobelgymnasiet att inrätta ett projekt för att få stopp på rekryteringen av elever till nazistiska grupperingar. Projektet heter ”Det trygga Nobel”, skriver Värmlands Folkblad.

Projektet görs i samarbete med polis, socialförvaltning och Hassela och tanken är att personal från Hassela ska finnas på skolan ett par dagar i veckan.

En som under lång tid efterlyst samarbetesformer i Värmland för att stävja nazismen är Greger Wahlgren vid Brottsförebyggande Centrum och han finns också med i projektet.

- Det här är ett steg i rätt riktning, det tycker jag definitivt. På Nobelgymnasiet har gymnasieungdomar med nazistiska åsikter träffat likasinnade och på så sätt har de blivit fler på den skolan. Men det är också viktigt att även jobba ute i de andra skolorna för det är ju på gymnasienivå man får ärva problematiken från de andra skolorna.

- Därför måste man jobba med en hel kedja av åtgärder från grundskolan och upp till gymnasiet, säger han till VFB.

Projektet beräknas kosta 96 000 kronor under höstterminen och 122 000 kronor under vårterminen 2004.
Expo

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro