Skolprojekt mot rasism

Publicerad 2003-08-30
Under det senaste året har den nazistiska rörelsen i Värmland vågat sig fram i offentlighetens ljus. Det får nu Nobelgymnasiet att inrätta ett projekt för att få stopp på rekryteringen av elever till nazistiska grupperingar. Projektet heter ”Det trygga Nobel”, skriver Värmlands Folkblad.

Projektet görs i samarbete med polis, socialförvaltning och Hassela och tanken är att personal från Hassela ska finnas på skolan ett par dagar i veckan.

En som under lång tid efterlyst samarbetesformer i Värmland för att stävja nazismen är Greger Wahlgren vid Brottsförebyggande Centrum och han finns också med i projektet.

- Det här är ett steg i rätt riktning, det tycker jag definitivt. På Nobelgymnasiet har gymnasieungdomar med nazistiska åsikter träffat likasinnade och på så sätt har de blivit fler på den skolan. Men det är också viktigt att även jobba ute i de andra skolorna för det är ju på gymnasienivå man får ärva problematiken från de andra skolorna.

- Därför måste man jobba med en hel kedja av åtgärder från grundskolan och upp till gymnasiet, säger han till VFB.

Projektet beräknas kosta 96 000 kronor under höstterminen och 122 000 kronor under vårterminen 2004.
Expo

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA