Spridning av hatpropaganda undgår domstolsprövning

Publicerad 2003-11-10

Den som väljer att sprida rasistisk eller främlingsfientlig propaganda via tryckta skrifter, radio, cd-skivor eller vissa internetsidor löper mindre risk att bli åtalad för hets mot folkgrupp än den som uttalar sig muntligen. Detta trots att tryckta skrifter och internetsidor i allmänhet når ut till fler och därigenom vållar större skada.

Det visar Svenska Helsingforskommittén för mänskliga rättigheter i en rapport som presenterades under måndagen. I rapporten”Hatets språk – om gränsen mellan hatpropaganda och yttrandefrihet” granskas samtliga anmälningar för hets mot folkgrupp som inkom till Justitiekanslern, som är ensam åklagare i mål om tryck- och yttrandefrihetsbrott, under perioden 1997 till 2001.

Granskningen visar att justitiekanslern väcker åtal i mycket få fall; endast ca 1,5 % av anmälda fall ledde till åtal. En jämförelse med allmän åklagare, där dryga 21 % av anmälda fall under samma period ledde till åtal, visar på en mycket stor skillnad.
Svenska Helsingforskommitténs rapport visar också att det saknas en tydlig vägledande domstolspraxis.

I ett pressmeddelande från Svenska Helsingforskommittén presenteras fyra rekommendationer riktade till lagstiftarna och Justitiekanslern:

- fler fall av tryck- och yttrandefrihetsbrottet hets mot folkgrupp bör prövas i domstol,

- det bör utredas om den nuvarande processordningen med en exklusiv åklagare och juryprövning ska kvarstå,

- svensk rätt måste bringas i överensstämmelse med FN:s rasdiskrimineringskonvention och det bör därför utredas på vilket sätt detta ska ske,

- preskriptionstiderna i grundlag bör förlängas.
Daniel Olsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA