Statsstöd stoppat

Publicerad 2003-11-11

Det automatiska stöd som den danska staten har betalat ut till alla närradiostationer är nu stoppat. Anledningen till förändringen är att de danska nazisterna i DNSB har kunnat kvittera ut 400 000 danska kronor under sex år i stöd från staten för att sända rasistisk propaganda över närradion.

I början av november stod det klart att kulturminister Brian Mikkelsen inte kunde hålla sitt ord från i våras då han lovade att nazisterna aldrig mer skulle få ett statsbidrag. Mikkelsen sa då att stod kvar vid sitt ord men att det kunde ta fram till 2005 innan regelverket var ändrat.

I dag går kulturministern ut och säger att man i framtiden inte kan få statsstödet automatiskt utan att man måste uppfylla ett flertal kriterier för att som radiokanal få stöd.

- Det har hela tiden verkat orimligt för mig, att en nazistisk radio automatiskt ska kunna få statsstöd, säger Brian Mikkelsen till DR.

Med anledning av detta så föreslår Mikkelsen en förändring av regelverket.
Han vill se att man som närradioförening har kontakter med andra föreningar och det lokala nätverket. Den som ansöker om bidrag ska också bidra till de lokala mediepolitiska målen.

- Det ska också vara avgörande att man tar medlemsantal, lyssnarantal och den demokratiska processen med sig in i dessa kriterier. Det borde räcka för att låsa ute de extremistiska radiostationerna, säger kulturministern.


Danmarks Nationalsocialistiska Bevegelse har en radiostation som heter Radio Oasen. Kanalen sänder 61 timmar i veckan över staden Greve med omnejd. Radio Oasen har sedan 1998 tagit emot 78 000 danska kronor om året i stöd från Kulturministeriet. Totalt har Radio Oasen kunnat kvittera ut nästan 400 000 danska kronor under de senaste sex åren. Danmark är det enda landet i världen som ger statliga bidrag till en nazistisk radiokanal.
Expo

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA