Statsstöd stoppat

Publicerad 2003-11-11

Det automatiska stöd som den danska staten har betalat ut till alla närradiostationer är nu stoppat. Anledningen till förändringen är att de danska nazisterna i DNSB har kunnat kvittera ut 400 000 danska kronor under sex år i stöd från staten för att sända rasistisk propaganda över närradion.

I början av november stod det klart att kulturminister Brian Mikkelsen inte kunde hålla sitt ord från i våras då han lovade att nazisterna aldrig mer skulle få ett statsbidrag. Mikkelsen sa då att stod kvar vid sitt ord men att det kunde ta fram till 2005 innan regelverket var ändrat.

I dag går kulturministern ut och säger att man i framtiden inte kan få statsstödet automatiskt utan att man måste uppfylla ett flertal kriterier för att som radiokanal få stöd.

- Det har hela tiden verkat orimligt för mig, att en nazistisk radio automatiskt ska kunna få statsstöd, säger Brian Mikkelsen till DR.

Med anledning av detta så föreslår Mikkelsen en förändring av regelverket.
Han vill se att man som närradioförening har kontakter med andra föreningar och det lokala nätverket. Den som ansöker om bidrag ska också bidra till de lokala mediepolitiska målen.

- Det ska också vara avgörande att man tar medlemsantal, lyssnarantal och den demokratiska processen med sig in i dessa kriterier. Det borde räcka för att låsa ute de extremistiska radiostationerna, säger kulturministern.


Danmarks Nationalsocialistiska Bevegelse har en radiostation som heter Radio Oasen. Kanalen sänder 61 timmar i veckan över staden Greve med omnejd. Radio Oasen har sedan 1998 tagit emot 78 000 danska kronor om året i stöd från Kulturministeriet. Totalt har Radio Oasen kunnat kvittera ut nästan 400 000 danska kronor under de senaste sex åren. Danmark är det enda landet i världen som ger statliga bidrag till en nazistisk radiokanal.
Expo

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro