Sundsvallsnazist åtalad för hatbrott

Publicerad 2003-05-21
Rättegången mot en 27-årig nazist från Bjuråker utanför Sundsvall har inletts. 27-årigen greps den 30 november i fjol vid bussterminalen i Sundsvall då han var inne i staden för att högtidlighålla minnet av Karl XII. I detta syfte hade han klätt upp sig med basker och tagit med sig en SS-flagga som han viftade med.

Enligt vittnen försökte den berusade 27-åringen provocera fram ett gräl med en grupp invandrarungdomar vid bussterminalen i Sundsvall. När ungdomarna inte tog någon notis om honom tog han fram en kniv och hotade flera personer i omgivningen, skriver Sundsvalls-Tidningen.

Polis kallades till platsen och omhändertog 27-åringen. Några av hans kamrater försökte gömma SS-flaggan men 27-åringen erkände dock att han var ägare till flaggan. Han uppgav att han var svensk "patriot".

27-åringen är tidigare dömd för ett tiotal stölder. Nu åtalas han för brott mot knivlagen och hets mot folkgrupp.
Expo

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro