Sundsvallsnazist åtalad för hatbrott

Publicerad 2003-05-21
Rättegången mot en 27-årig nazist från Bjuråker utanför Sundsvall har inletts. 27-årigen greps den 30 november i fjol vid bussterminalen i Sundsvall då han var inne i staden för att högtidlighålla minnet av Karl XII. I detta syfte hade han klätt upp sig med basker och tagit med sig en SS-flagga som han viftade med.

Enligt vittnen försökte den berusade 27-åringen provocera fram ett gräl med en grupp invandrarungdomar vid bussterminalen i Sundsvall. När ungdomarna inte tog någon notis om honom tog han fram en kniv och hotade flera personer i omgivningen, skriver Sundsvalls-Tidningen.

Polis kallades till platsen och omhändertog 27-åringen. Några av hans kamrater försökte gömma SS-flaggan men 27-åringen erkände dock att han var ägare till flaggan. Han uppgav att han var svensk "patriot".

27-åringen är tidigare dömd för ett tiotal stölder. Nu åtalas han för brott mot knivlagen och hets mot folkgrupp.
Expo

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA