Supportrar misstänks för hets mot folkgrupp

Publicerad 2003-09-09
Två basketsupportrar misstänks för hets mot folkgrupp. Männen gjorde Hitlerhälsningar när det israeliska laget skulle spela sin första EM-match i basket, skriver Folkbladet.

Häktningsförhandling hålls mot dem i dag men båda männen förnekar brott. Men enligt åklagaren så har gärningarna spelats in på video av polisen. Bevakningen från polisen var en del i skärpt bevakning med anledning av hotbilden kring Israels match.

- Jag har sett filmen nu och är övertygad om att det är ett allvarligt brott. De gjorde vad man i dagligt tal kallar Hitlerhälsning eller nazisthälsning, säger Lars Folkunger. För ringa brott finns det böter i straffskalan, men jag anser att detta inte är det. Istället gäller fängelse upp till två år, säger åklagare Lars Folkunger till Folkbladet.
Expo

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro