Terroristrättegång i Sydafrika

Publicerad 2003-05-20
Tjugotvå vita sydafrikaner, medlemmar i den högerextrema gruppen Boeremag, ställdes den 19 maj inför rätta i Sydafrika.
Boeremag, också känd som Afrikaner Force, är en vit makt-organisation som skapades i utkanten av Eugene Terreblanches så kallade Afrikanska Motståndsrörelse på 1990-talet. Organisationen vill återskapa apartheidsystemet i ett "vitt hemland". Organisationen åtalas för en serie bombattentat och åtminstone ett mord i syfte att störta Sydafrikas regering.

Det är första gången en rättegång av detta slag sker i Sydafrika sedan apartheidtiden. Boeremag misstänks även för att ha planerat att mörda Nelson Mandela.
Expo

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA