Terroristrättegång i Sydafrika

Publicerad 2003-05-20
Tjugotvå vita sydafrikaner, medlemmar i den högerextrema gruppen Boeremag, ställdes den 19 maj inför rätta i Sydafrika.
Boeremag, också känd som Afrikaner Force, är en vit makt-organisation som skapades i utkanten av Eugene Terreblanches så kallade Afrikanska Motståndsrörelse på 1990-talet. Organisationen vill återskapa apartheidsystemet i ett "vitt hemland". Organisationen åtalas för en serie bombattentat och åtminstone ett mord i syfte att störta Sydafrikas regering.

Det är första gången en rättegång av detta slag sker i Sydafrika sedan apartheidtiden. Boeremag misstänks även för att ha planerat att mörda Nelson Mandela.
Expo

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro