Tiotal gripna i Helsingborg

Publicerad 2003-05-31

Ett tiotal ungdomar omhändertogs i samband med den antinazistiska demonstrationen i Helsingborg på fredagen. Demonstrationen gick lugnt till och omkring 300 personer deltog.

Demonstrationen hade sammankallats av Helsingborgs antirasistiska nätverk, som också proklamerat maskeringsförbud. Trots detta var flera demonstranter maskerade.

Polisen hade förstärkt bevakning i samband med demonstrationen sedan det inkommit varningar om att nazister planerade att störa demonstrationen.

Samtidigt som demonstrationen ägde rum visiterades ett antal nynazister i närheten av tåget. Flera av dem greps och fördes till polisstationen, rapporterar Helsingborgs Dagblad. Demonstrationen avslutades vid 19.30-tiden med en fest i hamnområdet.

Senare på natten greps en av de ledande nazisterna i Helsingborg, uppger Sydsvenska Dagbladet. Det skedde i samband med att en grupp nazister samlades i närheten av Sundstorget där festen fortfarande pågick.
Expo

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA