Tysk politiker: "Judarna förbrytarfolk"

Publicerad 2003-11-01
Kristdemokraten och förbundsdagsledamoten Martin Hohmann anklagades under gårdagen för antisemitism. Regeringspartiet SPD och hans egna parti CDU är kritiska.

Hohmann har i ett tal hävdat att judarna kan kallas "förbrytarfolk" likaväl som tyskarna. Han hävdar att det framför allt var judar som dödade civila under den ryska revolutionen, rapporterar flera tyska tidningar.

Hohmann fortsätter med att jämföra övergreppen med den nazistiska judeutrotningen, då sex miljoner judar fick sätta livet till.
CDU-ordföranden Angela Merkel kritiserade starkt sin partikollega.

- Detta är helt oacceptabla uttalanden som vi bestämt tar avstånd från, säger Merkel.

Regeringspartiet SPD har krävt att Hohmann lämnar sin plats i förbundsdagen.

Det var på årsdagen av den tyska återföreningen som Hohmann höll talet. Talet fanns sedan tillgängligt på CDU:s lokala hemsida under en kortare tid.

Ett stort antal judar var aktiva i (bolsjevik-) ledningen och inom (hemliga polisen) tjekans arkebuseringsplutoner, sade Hohmann enligt en utskrift av talet och fortsatte sedan:

- Därför skulle man med viss rätt kunna beskriva judarna som ett Tätervolk (förbrytarfolk).

Hohmann har erkännt uttalandena men sa på fredagen att han inte ville såra någon med sina ord. Hans kritiker säger att han är högerextremist eller antisemit. Martin Hohmann själv säger att han är värdekonservativ.

Konspirationsteorier om judiskt inflytande i det ryska kommunistpartiet och i ledningen för den ryska revolutionen är väl spridd i antisemitiska kretsar.
Richard Slätt

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro