Tysk politiker: "Judarna förbrytarfolk"

Publicerad 2003-11-01
Kristdemokraten och förbundsdagsledamoten Martin Hohmann anklagades under gårdagen för antisemitism. Regeringspartiet SPD och hans egna parti CDU är kritiska.

Hohmann har i ett tal hävdat att judarna kan kallas "förbrytarfolk" likaväl som tyskarna. Han hävdar att det framför allt var judar som dödade civila under den ryska revolutionen, rapporterar flera tyska tidningar.

Hohmann fortsätter med att jämföra övergreppen med den nazistiska judeutrotningen, då sex miljoner judar fick sätta livet till.
CDU-ordföranden Angela Merkel kritiserade starkt sin partikollega.

- Detta är helt oacceptabla uttalanden som vi bestämt tar avstånd från, säger Merkel.

Regeringspartiet SPD har krävt att Hohmann lämnar sin plats i förbundsdagen.

Det var på årsdagen av den tyska återföreningen som Hohmann höll talet. Talet fanns sedan tillgängligt på CDU:s lokala hemsida under en kortare tid.

Ett stort antal judar var aktiva i (bolsjevik-) ledningen och inom (hemliga polisen) tjekans arkebuseringsplutoner, sade Hohmann enligt en utskrift av talet och fortsatte sedan:

- Därför skulle man med viss rätt kunna beskriva judarna som ett Tätervolk (förbrytarfolk).

Hohmann har erkännt uttalandena men sa på fredagen att han inte ville såra någon med sina ord. Hans kritiker säger att han är högerextremist eller antisemit. Martin Hohmann själv säger att han är värdekonservativ.

Konspirationsteorier om judiskt inflytande i det ryska kommunistpartiet och i ledningen för den ryska revolutionen är väl spridd i antisemitiska kretsar.
Richard Slätt

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA