Vit makt-musik har tredubblats

Publicerad 2003-07-02

Rekryteringsporten genom vit makt-musik har inte avtagit, snarare har den mångdubblats under de senaste åren. Torbjörn Ekblom, ansvarig för författningsskyddet på SÄPO, menar att den tredubblats. Åtal är dock ovanliga mot distributörer och nazistiska skivbolag. Lagen har skärpts, men ofta räcker inte bevisningen.

Sverige är en av världens största producenter av vit makt-musik och ett tag på 1990-talet leddes flera stora imperium från Sverige. Interna stridigheter, ett par åtal och stor massmedial uppmärksamhet gjorde att verksamheten under kort tid tvingades tillbaka. Vit makt-industrin är en svart marknad och någon redovisning finns inte över de nazistiska bolagen, men det handlar om miljontals kronor - bara i Sverige. I USA omsatte Resistance Records uppemot en miljon dollar och hade tiotalet personer avlönade fram tills för ett år sedan.

På 1990-talet var distributionen koncentrerad till ett fåtal bolag, men idag återfinns såväl partier som enskilda företag som försäljare av vit makt-musik i Sverige. Då på 90-talet var det Nordland och Ragnarock Records som styrde den svenska marknaden. Båda bolagen finns kvar idag, men Nordlands roll är mycket mindre idag.

Enligt SÄPO har antalet skivor som erbjuds på svenska hemsidor ökat från 400 till 1200 sedan 1999.

Den svenska lagstiftningen har skärpts på två områden som anknyter till vit makt-musik. Dels har straffet för hets mot folkgrupp fått en grov rubricering, vilket kan leda till fängelse i upp till fyra år. Preskriptionstiden har också utökats från ett år till fem år. Tidigare hann åklagare knappt väcka åtal innan preskriptionstiden hade gått ut. Musiker och skivbolag har också lärt sig var lagens råmärken går och det blir då svårt att bevisa ett brott.
Expo

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro