Vitmakt företag sprider olaglig tidning

Publicerad 2003-05-06

Den nazistiska vitmakt distributören Sniper Records bryter mot lagen genom att sälja en nazistisk tidning som klassats som hets mot folkgrupp.

Det är tidningen Den svenske nationalsocialisten nummer 3/2001 som de sprider. Den ansvariga utgivaren för tidningen Fredrik Sandberg dömdes till två månaders fängelse av Blekinge Tingsrätt i september 2002 för tryckfrihetsbrottet hets mot folkgrupp. I den för utredningen aktuella artikeln kunde man läsa:

"Världens största bedrägeri. Efter andra världskriget såg vissa judar sin chans att fylla sina svällande penningpungar med ännu mer blodspengar. Därför beslutar de sig för att göra om duschrum till gaskamrar och hitta på fruktansvärda historier om att man gjorde lampskärmar av deras hud, tvål av deras aska och korv av deras döda kroppar."

När Expo kontaktar Sniper Records svarar en anonym medarbetare att de är medvetna om att det är olagligt att sprida tidningen efter att domen har vunnit laga kraft. Efter det lämnar han över telefonen till Jens Bidebo för officiella kommentarer.

- Vi resonerar som så att vi vill göra all information tillgänglig och om det skulle vara något problem så har vi en ansvarig utgivare för hemsidan, säger Jens Bidebo, medhjälpare på Sniper Records.

Richard Slätt & Mikael Ekman

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA