Tretusen elever demonstrerade under fredagmorgonen genom Alingsås i en kraftsamling för demonkratin.

3000 ställde upp för demokratin

Publicerad 2004-01-09

Salem må ha samlat 2000 högerextremister i början av december, men elever i det västsvenska samhället Alingsås samlade i dag 3000 personer i försvar för demokratin. Med facklor marscherade de till Stora Torget i Alingsås. På plats höll elever egna apeller.

För snart två månader sedan upptäckte elever vid Alströmergymnasiet att skolan blivit nedklottrad med hakkors och andra nazistsymboler. Klottret väckte starka känslor och eleverna bestämde sig för att göra något.

- Vi var helt chockade över det som hänt på skolan och alla kände att de ville göra något, men ingen visste vad. Rektorerna på skolorna satt i krismöte och då lade vi fram tanken på en demonstration. Det ville inte rektorerna först, säger Ghazal Delasrouz som är ordförande för den nybildade organisationen Nollrasism i Alingsås.

Istället för att invänta någons godkännande gick hon istället ner till matsalen och uppmanade alla att samlas ute på skolgården för en spontan demonstration mot rasism. Skolgården fylldes på bara ett par korta minuter.

Under julledigheten växte organisationen Nollrasism fram som ska arbeta mot rasism i Alingsås. Efter den spontana demonstrationen bestämde sig rektorerna för att arbeta långsiktigt och stödja en större demonstration. På fredagmorgonen hölls demonstrationen. Drygt 3000 elever från högstadium och gymnasium vandrade med facklor till Stora torget.

- Det kändes jättebra, fast många var besvikna över att parollen inte blev ”mot rasism”. Men det var verkligen en kraftsamling för demokratin, säger Ghazal.

Starten gick redan halv nio på fredagsmorgonen och marschen till Stora torget var planerad på så sätt att eleverna ställde upp vid varje skola och sammanstrålade sedan vid torget. Varje skola bar på en banderoll med parollen ”För demokratin” och de var sedan underteckande med respektive skolas namn.
På plats vid torget höll varje skolas elevordförande korta och kärnfulla tal.

På plats fanns även ett tiotal nazister med kopplingar till Nationell Ungdom och Blood & Honour. Allt gick lugnt till väga.
Richard Slätt

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA