Aktivist dömd för knogjärnsinnehav

Publicerad 2004-03-08
I samband med Nationaldemokraternas demonstration "mot islams intrång i Sverige" den 19 juli 2003 så greps en 25-årig man med ett knogjärn på sig. Demonstrationen skulle hållas vid moskén på Södermalm i Stockholm. Kravaller mellan nazister och militanta antifascister uppstod dock i anslutning till demonstrationsplatsen och polisen släppte inte fram Nationaldemokraterna. Bland annat Blood & Honour deltog i attacken på Södermalm.

Poliserna som grep mannen hävdar att 25-åringen ingick i Nationaldemokraternas grupp. 25-åringen hävdar att han bara föstes ihop med Nationaldemokraterna. Poliserna säger att mannen erkände att knogjärnet var hans eget. Mannen sa i rätten att han hittat det på perrongen i tunnelbanan och att han tänkte sopsortera och kasta det till metallåtervinning.

Falu Tingsrätt trodde inte på 25-åringens berättelse och dömde honom till 50 dagsböter á 120 kronor för olaga innehav av farligt föremål.
Expo

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.