Antisemitiskt överfall var påhittat

Publicerad 2004-07-15
Det grova överfallet med antisemitiska förtecken mot en kvinna i Frankrike som Expo rapporterade om tidigare i veckan var påhittat. Kvinnan erkände under tisdagskvällen för fransk polis att hon ljugit ihop hela historien, skriver TT.

Uppgifterna om attacken mot kvinnan väckte under helgen starka reaktioner i Frankrike. Enligt kvinnan blev hon överfallen på tåget av sex män med nordafrikanskt ursprung. Hon påstod bland annat att männen rånade henne, skar sönder hennes kläder och ritade ett hakkors på hennes mage. Motivet till attacken mot kvinnan skulle enligt henne själv vara att männen felaktigt trott att hon var judinna.

Historien om överfallet har rapporterats av stora nyhetsmedia över hela världen. Med bakgrund av det ökade våldet mot judar och muslimer i Frankrike fick kvinnans uppgifter flera franska politiker att öppet ta avstånd mot det rasistiska våldet.

Men när polisen utredningsarbete inleddes uppstod snabbt flera frågetecken kring kvinnans historia. På filmerna från övervakningskamerorna i tåget fanns inga män som stämde in på kvinnans beskrivning. Personalen i biljettkontoret där kvinnan anmälde vad som hänt henne hade dessutom inte sett attacken.

På tisdagskvällen erkände tillslut kvinnan att hon hittat på historien. Hon ska också ha tagit hjälp av sin pojkvän som målade dit hakkorset på hennes mage.

Kvinnan och hennes pojkvän satt under tisdagskvällen i förhör. Någon förklaring om vad syftet med påhittet var har inte getts. Den påhittade historien har redan utnyttjats politiskt för att dels hetsa mot muslimer och nu, sedan erkännandet kom om att det var en lögn, för att beskriva alla former av antisemitiska attacker som påhitt.
Daniel Poohl

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA