Antisemitiskt överfall var påhittat

Publicerad 2004-07-15
Det grova överfallet med antisemitiska förtecken mot en kvinna i Frankrike som Expo rapporterade om tidigare i veckan var påhittat. Kvinnan erkände under tisdagskvällen för fransk polis att hon ljugit ihop hela historien, skriver TT.

Uppgifterna om attacken mot kvinnan väckte under helgen starka reaktioner i Frankrike. Enligt kvinnan blev hon överfallen på tåget av sex män med nordafrikanskt ursprung. Hon påstod bland annat att männen rånade henne, skar sönder hennes kläder och ritade ett hakkors på hennes mage. Motivet till attacken mot kvinnan skulle enligt henne själv vara att männen felaktigt trott att hon var judinna.

Historien om överfallet har rapporterats av stora nyhetsmedia över hela världen. Med bakgrund av det ökade våldet mot judar och muslimer i Frankrike fick kvinnans uppgifter flera franska politiker att öppet ta avstånd mot det rasistiska våldet.

Men när polisen utredningsarbete inleddes uppstod snabbt flera frågetecken kring kvinnans historia. På filmerna från övervakningskamerorna i tåget fanns inga män som stämde in på kvinnans beskrivning. Personalen i biljettkontoret där kvinnan anmälde vad som hänt henne hade dessutom inte sett attacken.

På tisdagskvällen erkände tillslut kvinnan att hon hittat på historien. Hon ska också ha tagit hjälp av sin pojkvän som målade dit hakkorset på hennes mage.

Kvinnan och hennes pojkvän satt under tisdagskvällen i förhör. Någon förklaring om vad syftet med påhittet var har inte getts. Den påhittade historien har redan utnyttjats politiskt för att dels hetsa mot muslimer och nu, sedan erkännandet kom om att det var en lögn, för att beskriva alla former av antisemitiska attacker som påhitt.
Daniel Poohl

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA