Ärleskog frias från ansvar

Publicerad 2004-10-15
Ledaren för Nationalsocialistisk Front, Anders Ärleskog, frias från ansvar för publicering av två hakkors och en judekarikatyr på Internet. Det har Högsta Domstolen beslutat.

Nationalsocialistisk Front saknade en formell ansvarig utgivare för sin hemsida. Då bestämde sig Justitiekanslern för att åtala både redaktören för hemsidan, Björn Björkqvist, och den ekonomiskt ansvariga, Anders Ärleskog. Lagtekniskt ser inte HD något problem med att åtala två personer för ett och samma brott, men skriver i sin dom att det betyder inte att webbsidan ska anses ha saknat behörig utgivare och att ansvaret därmed övergick till den som bedrev sändningsverksamheten, i det här fallet NSF, skriver HD.


Högsta Domstolen gick på försvarets linje som hävdade att Anders Ärleskog inte hade något med publiceringen på Internet att göra. Björn Björkqvist har hela tiden tagit på sig ansvaret för det.

Redan nu finns ytterligare ett åtal som är inlämnat till Blekinge Tingsrätt där både Ärleskog och Björkqvist står åtalade för yttrandefrihetsbrott på samma sida.

Högsta Domstolens dom är prejudicerande på området, då ett liknande ärende aldrig tagits upp.

Publiceringen i det aktuella fallet rörde två hakkors och en judekarikatyr.
Expo

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA