Ärleskog frias från ansvar

Publicerad 2004-10-15
Ledaren för Nationalsocialistisk Front, Anders Ärleskog, frias från ansvar för publicering av två hakkors och en judekarikatyr på Internet. Det har Högsta Domstolen beslutat.

Nationalsocialistisk Front saknade en formell ansvarig utgivare för sin hemsida. Då bestämde sig Justitiekanslern för att åtala både redaktören för hemsidan, Björn Björkqvist, och den ekonomiskt ansvariga, Anders Ärleskog. Lagtekniskt ser inte HD något problem med att åtala två personer för ett och samma brott, men skriver i sin dom att det betyder inte att webbsidan ska anses ha saknat behörig utgivare och att ansvaret därmed övergick till den som bedrev sändningsverksamheten, i det här fallet NSF, skriver HD.


Högsta Domstolen gick på försvarets linje som hävdade att Anders Ärleskog inte hade något med publiceringen på Internet att göra. Björn Björkqvist har hela tiden tagit på sig ansvaret för det.

Redan nu finns ytterligare ett åtal som är inlämnat till Blekinge Tingsrätt där både Ärleskog och Björkqvist står åtalade för yttrandefrihetsbrott på samma sida.

Högsta Domstolens dom är prejudicerande på området, då ett liknande ärende aldrig tagits upp.

Publiceringen i det aktuella fallet rörde två hakkors och en judekarikatyr.
Expo

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA