Ärleskog frias från ansvar

Publicerad 2004-10-15
Ledaren för Nationalsocialistisk Front, Anders Ärleskog, frias från ansvar för publicering av två hakkors och en judekarikatyr på Internet. Det har Högsta Domstolen beslutat.

Nationalsocialistisk Front saknade en formell ansvarig utgivare för sin hemsida. Då bestämde sig Justitiekanslern för att åtala både redaktören för hemsidan, Björn Björkqvist, och den ekonomiskt ansvariga, Anders Ärleskog. Lagtekniskt ser inte HD något problem med att åtala två personer för ett och samma brott, men skriver i sin dom att det betyder inte att webbsidan ska anses ha saknat behörig utgivare och att ansvaret därmed övergick till den som bedrev sändningsverksamheten, i det här fallet NSF, skriver HD.


Högsta Domstolen gick på försvarets linje som hävdade att Anders Ärleskog inte hade något med publiceringen på Internet att göra. Björn Björkqvist har hela tiden tagit på sig ansvaret för det.

Redan nu finns ytterligare ett åtal som är inlämnat till Blekinge Tingsrätt där både Ärleskog och Björkqvist står åtalade för yttrandefrihetsbrott på samma sida.

Högsta Domstolens dom är prejudicerande på området, då ett liknande ärende aldrig tagits upp.

Publiceringen i det aktuella fallet rörde två hakkors och en judekarikatyr.
Expo

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.