Blood & Honour-aktivister gripna i Alingsås

Publicerad 2004-09-06

Tre kända Blood & Honour-aktivister greps i helgen i Alingsås misstänkta för att ha misshandlat en 42-årig man. 42-åringen hade tidigare under natten hindrat en av nazisterna från att attackera en man med invandrarbakgrund. Som hämnd ringde nazisten ihop två likasinnade vänner, och tillsammans attackerade de 42-åringen. Nu misstänks de tre nazisterna, samtliga tongivande inom Blood & Honour i Alingsås, för grov misshandel.

Den 21-årige Blood & Honour-aktivisten blev uppenbarligen förbannad när han inte obehindrat fick ge sig på en man med invandrarbakgrund natten till lördagen. Ilskan riktades mot en 42-årig man som gick emellan och avstyrde bråket - men han vågade uppenbarligen inte göra upp med 42-åringen själv.

Istället ringde 21-åringen ihop två av sina vänner, båda välkända aktivister inom Blood & Honour i Alingsås. Med en kvinna som chaufför körde de runt för att få fatt på 42-åringen.
De finner honom på Kungsgatan i centrum, kliver ur bilen och överöser honom med sparkar och slag. Efter misshandeln kliver de in i bilen och åker därifrån.

En person på platsen noterade dock registreringsnumret på bilen och de tre Blood & Honour-aktivisterna kunde senare gripas. Den misshandlade 42-åringen kunde under lördagen lämna sjukhuset.

De tre männen, 28, 23 och 21 år gamla, anhölls misstänkta för grov misshandel, men är nu släppta på fri fot. Enligt polisen erkänner de tre brott.
Den kvinnliga chauffören misstänks för medhjälp till grov misshandel.

De tre nazisterna är välkända sedan tidigare. 21-åringen greps i juni förra året efter en misshandel vid en raggarträff i Trollhättan. Tillsammans med 23-åringen deltog han på Nationalsocialistisk fronts demonstration i Borås hösten 2002.
28-åringen deltog tillsammans med 21-åringen på Svenska motståndsrörelsens möte på Första långgatan i Göteborg november 2003.
Daniel Olsson

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.