Brandattentat mot stockholmscafé

Publicerad 2004-01-21

Det populära Cafe Copacabana vid Hornstull i Stockholm utsattes natten till måndagen för ett brandattentat då okända personer krossade fönsterrutor och hällde in bensin i lokalen. En del av inredningen närmast fönstret förstördes men tack vare ett rådigt ingripande från en granne som vaknade av glaskrosset kunde branden begränsas.

Cafe Copacabana öppnade i somras och har på kort tid blivit ett av Södermalms mest populära caféer, framför allt som en mötesplats för lesbiska, bitjejer och queerfolk. Caféet är även en nagel i ögat på diverse högerextrema och homofobiska grupper. Kort efter öppnandet i somras vandaliserade fasaden med hakkors och slagord. I samband med gårdagens brandattentat sprejades "Död åt alla pedofiler och homosexuella" på fasaden.

Caféet hade öppet under måndagen. Många upprörda grannar och boende kring Hornstull hälsade på under dagen och uttryckte sin sympati. Ilskan var påtaglig.

– Det är ju fullständiga vettvillingar med ärthjärnor som varit framme, sa en granne. Hur fan kan man ge sig till att tända eld på ett bostadshus där folk ligger och sover.

– Snorungar, konstaterade en äldre kvinna.

Ingen av de vanliga nazigrupperna som brukar stå för denna form av vardagsterrorism mot homosexuella har tagit på sig ansvaret för attentatet.
Stieg Larsson

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro