Brandattentat mot stockholmscafé

Publicerad 2004-01-21

Det populära Cafe Copacabana vid Hornstull i Stockholm utsattes natten till måndagen för ett brandattentat då okända personer krossade fönsterrutor och hällde in bensin i lokalen. En del av inredningen närmast fönstret förstördes men tack vare ett rådigt ingripande från en granne som vaknade av glaskrosset kunde branden begränsas.

Cafe Copacabana öppnade i somras och har på kort tid blivit ett av Södermalms mest populära caféer, framför allt som en mötesplats för lesbiska, bitjejer och queerfolk. Caféet är även en nagel i ögat på diverse högerextrema och homofobiska grupper. Kort efter öppnandet i somras vandaliserade fasaden med hakkors och slagord. I samband med gårdagens brandattentat sprejades "Död åt alla pedofiler och homosexuella" på fasaden.

Caféet hade öppet under måndagen. Många upprörda grannar och boende kring Hornstull hälsade på under dagen och uttryckte sin sympati. Ilskan var påtaglig.

– Det är ju fullständiga vettvillingar med ärthjärnor som varit framme, sa en granne. Hur fan kan man ge sig till att tända eld på ett bostadshus där folk ligger och sover.

– Snorungar, konstaterade en äldre kvinna.

Ingen av de vanliga nazigrupperna som brukar stå för denna form av vardagsterrorism mot homosexuella har tagit på sig ansvaret för attentatet.
Stieg Larsson

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA