Exit Motalas lokal i lågor

Publicerad 2004-05-17

Den lokal som Exit Motala använder för flera av sina aktiviteter totalförstördes natten till måndagen i en häftig brand.

– Det är sorgligt, vi haft flera aktiviteter där men nu är allt borta, säger Exit Motalas Anita Bjärgvide till Expo.
Polisen tror inte att branden är riktad mot Exit Motala.

Vid kvart i två på natten mot den 17 maj började Strömmen eller Ungdomens Hus, som huset också kallas, i Motala att brinna. Exit Motalas Anita Bjärgvide som är verksamhetsansvarig blev uppringd kort efteråt och var på plats ungefär en halvtimme efter att branden börjat.
– Då var det totalförstört. Det var bara väggarna som fanns kvar. Och det var för sent att rädda något, berättar Bjärgvide.

Utsatta tidigare
Exit Motala har under ett par år haft flera av sina aktiviteter på Strömmen. För en månad sen flyttade de några av aktiviteterna. De hade dock fortfarande kvar ett garage, där det fanns tre bilar som ungdomarna kunde mecka med. Även verksamheten för asylsökanden och flyktingar bosatta i Motala fanns kvar. Men nu är allt totalförstört.
Det här är den fjärde incidenten Exit Motala utsätts för. Först hittade de ansvariga för verksamheten ett hagelgevär under sin bil. I februari sköt någon mot samma bil. I mars misshandlades Anita Bjärgvide svårt när hon skulle gå ett kort ärende. Och nu branden. Händelserna har gjort att de inte gärna vill sprida ut var de flyttat sina verksamheter. Anita Bjärgvide säger att det känns som om de är tvungna att gå under jorden.

Ser inget samband
Motalapolisen tror inte att händelserna har något samband och att Exit Motala inte är måltavla för branden på Strömmen.
– Vi tror inte det, framför allt för att de inte har någon verksamhet där. Men vi låser oss inte vid ett enda spår, säger Per-Åke Ekholm vid Motalapolisen.
De vittnesuppgifter som polisen fått hittills tyder på ungdomar har anlagt branden.
Även om polisen inte kopplar ihop händelserna så gör andra det, säger Anita Bjärgvide.
– Att slumpen sen jämt ska drabba oss är långsökt. Och får de inte fast någon är det svårt att bevisa något. Det har de ju inte fått än så länge när det gäller de andra händelserna.
Cecilia Englund

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.