Exit Motalas lokal i lågor

Publicerad 2004-05-17

Den lokal som Exit Motala använder för flera av sina aktiviteter totalförstördes natten till måndagen i en häftig brand.

– Det är sorgligt, vi haft flera aktiviteter där men nu är allt borta, säger Exit Motalas Anita Bjärgvide till Expo.
Polisen tror inte att branden är riktad mot Exit Motala.

Vid kvart i två på natten mot den 17 maj började Strömmen eller Ungdomens Hus, som huset också kallas, i Motala att brinna. Exit Motalas Anita Bjärgvide som är verksamhetsansvarig blev uppringd kort efteråt och var på plats ungefär en halvtimme efter att branden börjat.
– Då var det totalförstört. Det var bara väggarna som fanns kvar. Och det var för sent att rädda något, berättar Bjärgvide.

Utsatta tidigare
Exit Motala har under ett par år haft flera av sina aktiviteter på Strömmen. För en månad sen flyttade de några av aktiviteterna. De hade dock fortfarande kvar ett garage, där det fanns tre bilar som ungdomarna kunde mecka med. Även verksamheten för asylsökanden och flyktingar bosatta i Motala fanns kvar. Men nu är allt totalförstört.
Det här är den fjärde incidenten Exit Motala utsätts för. Först hittade de ansvariga för verksamheten ett hagelgevär under sin bil. I februari sköt någon mot samma bil. I mars misshandlades Anita Bjärgvide svårt när hon skulle gå ett kort ärende. Och nu branden. Händelserna har gjort att de inte gärna vill sprida ut var de flyttat sina verksamheter. Anita Bjärgvide säger att det känns som om de är tvungna att gå under jorden.

Ser inget samband
Motalapolisen tror inte att händelserna har något samband och att Exit Motala inte är måltavla för branden på Strömmen.
– Vi tror inte det, framför allt för att de inte har någon verksamhet där. Men vi låser oss inte vid ett enda spår, säger Per-Åke Ekholm vid Motalapolisen.
De vittnesuppgifter som polisen fått hittills tyder på ungdomar har anlagt branden.
Även om polisen inte kopplar ihop händelserna så gör andra det, säger Anita Bjärgvide.
– Att slumpen sen jämt ska drabba oss är långsökt. Och får de inte fast någon är det svårt att bevisa något. Det har de ju inte fått än så länge när det gäller de andra händelserna.
Cecilia Englund

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA