Fängelse för hetsande pingstkyrkopastor

Publicerad 2004-06-29

Tingsrätten i Kalmar dömde idag pingstkyrkopastorn i Borgholm, Åke Green, till en månads fängelse för hets mot folkgrupp. Det meddelar TT på måndagen.

Det var vid en predikan inför Borgholms pingstkyrkoförsamling i juli förra året som pastorn Åke Green gick till angrepp mot homosexuella under temat ”Är homosexualitet en drift eller onda makters spel med människor?”.
I predikan fördömde pastorn homosexuella människor och deras leverne och liknade homosexualiteten vid abnormiteter och avarter. Stora delar av predikan handlade om homosexualitet som en ”en djävulsk protest emot Herren”.

Domen välkomnas av Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, RFSL.

– Religionsfrihet kan aldrig innebära att hetsa mot människor, säger RFSL:s förbundsordförande Sören Andersson i ett pressmeddelande.

– Det är också så att hets av det här slaget underblåser våldshandlingar mot homosexuella, bisexuella och transpersoner genom att det legitimerar en människosyn som leder till våld.

Åtalet mot Åke Green var det första i sitt slag i Sverige. Sedan dess har ytterligare två personer åtalats för hets mot folkgrupp. Två 25-åriga män i Karlstadtrakten som förföljt och trakasserat en homosexuell man väntar rättegång i augusti.
Daniel Olsson

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.