Fängelse för hetsande pingstkyrkopastor

Publicerad 2004-06-29

Tingsrätten i Kalmar dömde idag pingstkyrkopastorn i Borgholm, Åke Green, till en månads fängelse för hets mot folkgrupp. Det meddelar TT på måndagen.

Det var vid en predikan inför Borgholms pingstkyrkoförsamling i juli förra året som pastorn Åke Green gick till angrepp mot homosexuella under temat ”Är homosexualitet en drift eller onda makters spel med människor?”.
I predikan fördömde pastorn homosexuella människor och deras leverne och liknade homosexualiteten vid abnormiteter och avarter. Stora delar av predikan handlade om homosexualitet som en ”en djävulsk protest emot Herren”.

Domen välkomnas av Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, RFSL.

– Religionsfrihet kan aldrig innebära att hetsa mot människor, säger RFSL:s förbundsordförande Sören Andersson i ett pressmeddelande.

– Det är också så att hets av det här slaget underblåser våldshandlingar mot homosexuella, bisexuella och transpersoner genom att det legitimerar en människosyn som leder till våld.

Åtalet mot Åke Green var det första i sitt slag i Sverige. Sedan dess har ytterligare två personer åtalats för hets mot folkgrupp. Två 25-åriga män i Karlstadtrakten som förföljt och trakasserat en homosexuell man väntar rättegång i augusti.
Daniel Olsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA