Dan Dalén demonstrerar i uniform vid Salemmarschen 2003.
© Daniel Olsson

Fängelsedom mot NSF-frontman

Publicerad 2004-03-23

Svea hovrätt går på tingsrättens linje och dömer Dan Dalén, frontman för Nationalsocialistisk front i Västerås, till tre månaders fängelse för hets mot folkgrupp.

Domen rör två fall av hets mot folkgrupp. Det ena fallet rör att Dan Dalén vid ett tillfälle i september 2001 bar en t-shirt med siffrorna 88 och texten ”Death to Zog – what ever it takes!”, där 88 står för Heil Hitler och Zog för den Sionistiska ockupationsregeringen.
Bärandet av t-shirten innebär ett förhärligande av den ariska rasen och ett ställningstagande för "den nazistiska våldsideologin" slår såväl tingsrätt som hovrätt fast.

Publicerade bilder på Adolf Hitler
Båda instanserna anser också att Dan Dalén gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp hösten 2001 när han på en privat hemsida publicerade texter om de så kallade 88 föreskrifterna, bilder på Dan Dalén själv, bilder på Adolf Hitler och en nazistisk propagandaaffisch. Även bilderna och texterna på hemsidan ansågs vara ett förhärligande av den ariska rasen och ett ställningstagande för "den nazistiska våldsideologin".
Daniel Olsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA