Dan Dalén demonstrerar i uniform vid Salemmarschen 2003.
© Daniel Olsson

Fängelsedom mot NSF-frontman

Publicerad 2004-03-23

Svea hovrätt går på tingsrättens linje och dömer Dan Dalén, frontman för Nationalsocialistisk front i Västerås, till tre månaders fängelse för hets mot folkgrupp.

Domen rör två fall av hets mot folkgrupp. Det ena fallet rör att Dan Dalén vid ett tillfälle i september 2001 bar en t-shirt med siffrorna 88 och texten ”Death to Zog – what ever it takes!”, där 88 står för Heil Hitler och Zog för den Sionistiska ockupationsregeringen.
Bärandet av t-shirten innebär ett förhärligande av den ariska rasen och ett ställningstagande för "den nazistiska våldsideologin" slår såväl tingsrätt som hovrätt fast.

Publicerade bilder på Adolf Hitler
Båda instanserna anser också att Dan Dalén gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp hösten 2001 när han på en privat hemsida publicerade texter om de så kallade 88 föreskrifterna, bilder på Dan Dalén själv, bilder på Adolf Hitler och en nazistisk propagandaaffisch. Även bilderna och texterna på hemsidan ansågs vara ett förhärligande av den ariska rasen och ett ställningstagande för "den nazistiska våldsideologin".
Daniel Olsson

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA