Dan Dalén demonstrerar i uniform vid Salemmarschen 2003.
© Daniel Olsson

Fängelsedom mot NSF-frontman

Publicerad 2004-03-23

Svea hovrätt går på tingsrättens linje och dömer Dan Dalén, frontman för Nationalsocialistisk front i Västerås, till tre månaders fängelse för hets mot folkgrupp.

Domen rör två fall av hets mot folkgrupp. Det ena fallet rör att Dan Dalén vid ett tillfälle i september 2001 bar en t-shirt med siffrorna 88 och texten ”Death to Zog – what ever it takes!”, där 88 står för Heil Hitler och Zog för den Sionistiska ockupationsregeringen.
Bärandet av t-shirten innebär ett förhärligande av den ariska rasen och ett ställningstagande för "den nazistiska våldsideologin" slår såväl tingsrätt som hovrätt fast.

Publicerade bilder på Adolf Hitler
Båda instanserna anser också att Dan Dalén gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp hösten 2001 när han på en privat hemsida publicerade texter om de så kallade 88 föreskrifterna, bilder på Dan Dalén själv, bilder på Adolf Hitler och en nazistisk propagandaaffisch. Även bilderna och texterna på hemsidan ansågs vara ett förhärligande av den ariska rasen och ett ställningstagande för "den nazistiska våldsideologin".
Daniel Olsson

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.