Fängelsestraff för ledande Växjönazister

Publicerad 2004-02-12

Växjö tingsrätt dömde idag frontmannen för Nationalsocialistisk front i Växjö, Tommy Gustafsson, och Blood & Honours ledare i Småland, Jimmy Carlqvist, till 18 respektive 14 månaders fängelse. En 24-årig åsiktsfrände till de båda nazistledarna dömdes samtidigt till 16 månaders fängelse. Två ytterligare inblandade i raden av våldsbrott i Växjöområdet det gångna året dömdes för bland annat hemfridsbrott till villkorlig dom respektive dagsböter.

Tommy Gustafsson döms för fyra fall av misshandel, hemfridsbrott och hets mot folkgrupp; Jimmy Carlqvist för misshandel, förberedelse till misshandel, hemfridsbrott och övergrepp i rättssak; 24-åringen för fyra fall av misshandel, hemfridsbrott, ofredande, stöld och förseelse mot ordningslagen.
Tingsrätten slår fast att alla tre ”gett uttryck för att de avser att lämna de organisationer med nationalsocialistisk anknytning i vilka de varit engagerade”. Dessa påstådda ställningstaganden har tingsrätten inte valt att ta hänsyn till i påföljdsfrågan, skriver man vidare.

Attackerade fest med bollträn
Målet rör flera våldsbrott utförda i Växjöregionen under förra året. Huvuddelen av målet har dock handlat om den misshandel som de fem nu dömda var inblandade i den 20 december förra året. Då stormade flera män utan förvarning in på festen hos en privatperson i Växjö. Beväpnade med bollträn och stolsben gick man till attack mot deltagare på festen. Hela lägenheten förstördes systematiskt vid attacken och slag riktades vid flera tillfällen mot offrens huvuden. Blood & Honourledaren Jimmy Carlqvist greps snart för sin inblandning i gärningen och kort därefter också NSF-ledaren Tommy Gustafsson och 24-åringen.

Tingsrätten slår fast att misshandeln den 20 december var av så allvarligt slag att deltagandet i misshandeln i sig bör ge ett års fängelse.

Mer info inom kort
Daniel Olsson

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA