Fängelsestraff för ledande Växjönazister

Publicerad 2004-02-12

Växjö tingsrätt dömde idag frontmannen för Nationalsocialistisk front i Växjö, Tommy Gustafsson, och Blood & Honours ledare i Småland, Jimmy Carlqvist, till 18 respektive 14 månaders fängelse. En 24-årig åsiktsfrände till de båda nazistledarna dömdes samtidigt till 16 månaders fängelse. Två ytterligare inblandade i raden av våldsbrott i Växjöområdet det gångna året dömdes för bland annat hemfridsbrott till villkorlig dom respektive dagsböter.

Tommy Gustafsson döms för fyra fall av misshandel, hemfridsbrott och hets mot folkgrupp; Jimmy Carlqvist för misshandel, förberedelse till misshandel, hemfridsbrott och övergrepp i rättssak; 24-åringen för fyra fall av misshandel, hemfridsbrott, ofredande, stöld och förseelse mot ordningslagen.
Tingsrätten slår fast att alla tre ”gett uttryck för att de avser att lämna de organisationer med nationalsocialistisk anknytning i vilka de varit engagerade”. Dessa påstådda ställningstaganden har tingsrätten inte valt att ta hänsyn till i påföljdsfrågan, skriver man vidare.

Attackerade fest med bollträn
Målet rör flera våldsbrott utförda i Växjöregionen under förra året. Huvuddelen av målet har dock handlat om den misshandel som de fem nu dömda var inblandade i den 20 december förra året. Då stormade flera män utan förvarning in på festen hos en privatperson i Växjö. Beväpnade med bollträn och stolsben gick man till attack mot deltagare på festen. Hela lägenheten förstördes systematiskt vid attacken och slag riktades vid flera tillfällen mot offrens huvuden. Blood & Honourledaren Jimmy Carlqvist greps snart för sin inblandning i gärningen och kort därefter också NSF-ledaren Tommy Gustafsson och 24-åringen.

Tingsrätten slår fast att misshandeln den 20 december var av så allvarligt slag att deltagandet i misshandeln i sig bör ge ett års fängelse.

Mer info inom kort
Daniel Olsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA