Fullmäktigeledamot dömd för förfalskning

Publicerad 2004-03-19
Sverigedemokraternas fullmäktigeledamot i Hallstahammar, Jan Björklund, har dömts för förvanskning av urkund. Björklund dömdes 10 mars av Köpings Tingsrätt till dagsböter på ett totalt belopp på 6 750 kronor, rapporterar VLT.

Brottet begick Jan Björklund i maj förra året då han skulle köpa ett vapen. Han skulle få ett bra pris om affären gick snabbt.

För att över huvud taget kunna göra en affär var han tvungen att kunna visa upp för polisen att han var aktiv i en skytteförening. Intyget skulle skrivas under av två personer i föreningen. Björklund fick tag på ordföranden som skrev under. Den andre personen fick hand dock inte tag på trots att han lämnat meddelande på hans telefon.

Då det var bråttom med affären skrev han själv under intyget med den andre personens namn.

Åklagaren valde att åtala Björklund för förvanskning av urkund istället för urkundsförfalskning som är en hårdare grad av förfalskning. Björklund dömdes att betala 75 dagsböter á 90 kronor.

Sverigedemokraternas pressekreterare Mattias Karlsson säger till VLT att ärendet varit uppe på ett partistyrelsemöte redan och att Jan Björklund kan komma att uteslutas ur partiet.

- Sådant här skadar partiets ansikte utåt så det ser vi väldigt negativt på, säger Mattias Karlsson till VLT.

Om Jan Björklund utesluts så betyder det att Sverigedemokraternas plats i fullmäktige kommer att stå tom till valet 2006 då Björklund var det enda namnet på listan till kommunfullmäktige i valet 2002.

I en granskning som Expo publicerade i nummer 3/4 2003 så kom det fram att Sverigedemokraterna under sitt första år sedan valet förlorat totalt 30 av sina lokalpolitiker. De allra flesta har lämnat sin plats som ledamot eller ersättare helt frivilligt.

Temat som publicerades i Expo 3/4 2003 finns att ladda hem som pdf gratis på förstasidan på expo.se.
Expo

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA