Helene Lööw: Hatbrotten allt fler

Publicerad 2004-09-27
Hatbrotten i landet har ökat stadigt under de senaste åren, men uppmärksamheten kring brotten blir allt mindre. Det säger Forum för Levande historias Helene Lööw som varnar för att brott med rasistiska, antisemitiska eller homofoba förteckan ska bli en normal del av samhället.

- De har blivit en del av vardagen och vi har vant oss vid propagandan, säger Heléne Lööw till TT.

Hon menar att den medborgerliga upprördheten kring brotten avtar liksom den mediala uppmärksamheten.

- Det krävs väldigt grova saker för att nå uppmärksamhet, fortsätter hon enligt TT.

Helene Lööw säger också att de högerextrema rörelserna blivit bättre organiserade och att mer av verksamheten inriktas mot att hetsa mot homosexuella än tidigare.
Daniel Olsson

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.