Jimmy Carlqvist var bland annat initiativtagare till Blood & Honours aktion mot Reclaim the streets demonstration i Växjö 2003.
© Expo

Jimmy Carlqvist hoppar av

Publicerad 2004-01-22

Blood & Honour Smålands ledare, Jimmy Carlqvist, hoppar av den nazistiska rörelsen.
- Jag vill lämna mina nazistiska åsikter bakom mig. Jag vill ha ett jobb och tjäna pengar som en vanlig människa, förklarade Jimmy Carlqvist via sin försvarsadvokat när rättegången mot honom och fyra ytterligare smålandsnazister avslutades i Växjö tingsrätt idag.

Det blev dödstyst på åhörarbänken i Växjö tingsrätt när Blood & Honour-ledaren Jimmy Carlqvist idag under eftermiddagen meddelade att han avsåg lämna sitt engagemang inom den nazistiska rörelsen bakom sig.
Efter att beskedet lämnats krävde Carlqvist omedelbart stängda dörrar.

Jimmy Carlqvist är mångårig aktivist i den nazistiska rörelsen. Han var tidigare aktiv inom Nationalsocialistisk front, NSF, men sökte sig till radikalare alternativ och gjorde en kometkarriär i terrornätverket Blood & Honour.
När han aktiverade sig i Blood & Honour byggde han upp en stark avdelning i Småland, en avdelning som i slutet av förra året var värd för en nationell samling inom organisationen. Jimmy Carlqvist skaffade sig snabbt också goda internationella kontakter runt om i Europa och USA.

Jimmy Carlqvist var arrangör för flera Vit makt-konserter samt mindre demonstrationer. Förra året arrangerade han Blood & Honour och Sniper records konsert utanför Ljungby. Konserten arrangerades till minne av Vit makt-musikern och nazisten Ian Stuart Donaldssons dödsdag.

Åklagaren yrkar på fängelse
I Växjö tingsrätt avslutas idag åtalet mot fem smålandsnazister som står anklagade för bland annat grov misshandel, grov skadegörelse och övergrepp i rättssak.
Förutom Jimmy Carlqvist rör åtalet också frontmannen för Nationalsocialistisk front i Växjö, Tommy Gustavsson.

Åklagaren Anna-Karin von Schoultz krävde ett straff som inte understiger ett års fängelse för Jimmy Carlqvist. Försvaret yrkar på tre månaders fängelse samt skyddstillsyn.
Dom faller den 12 februari och gäller i Carlqvists fall fyra åtalspunkter: grov misshandel, hemfridsbrott, förberedelse till misshandel och övergrepp i rättssak.

MIKAEL EKMAN
DANIEL OLSSON
RICHARD SLÄTT
Daniel Olsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA