Jimmy Carlqvist var bland annat initiativtagare till Blood & Honours aktion mot Reclaim the streets demonstration i Växjö 2003.
© Expo

Jimmy Carlqvist hoppar av

Publicerad 2004-01-22

Blood & Honour Smålands ledare, Jimmy Carlqvist, hoppar av den nazistiska rörelsen.
- Jag vill lämna mina nazistiska åsikter bakom mig. Jag vill ha ett jobb och tjäna pengar som en vanlig människa, förklarade Jimmy Carlqvist via sin försvarsadvokat när rättegången mot honom och fyra ytterligare smålandsnazister avslutades i Växjö tingsrätt idag.

Det blev dödstyst på åhörarbänken i Växjö tingsrätt när Blood & Honour-ledaren Jimmy Carlqvist idag under eftermiddagen meddelade att han avsåg lämna sitt engagemang inom den nazistiska rörelsen bakom sig.
Efter att beskedet lämnats krävde Carlqvist omedelbart stängda dörrar.

Jimmy Carlqvist är mångårig aktivist i den nazistiska rörelsen. Han var tidigare aktiv inom Nationalsocialistisk front, NSF, men sökte sig till radikalare alternativ och gjorde en kometkarriär i terrornätverket Blood & Honour.
När han aktiverade sig i Blood & Honour byggde han upp en stark avdelning i Småland, en avdelning som i slutet av förra året var värd för en nationell samling inom organisationen. Jimmy Carlqvist skaffade sig snabbt också goda internationella kontakter runt om i Europa och USA.

Jimmy Carlqvist var arrangör för flera Vit makt-konserter samt mindre demonstrationer. Förra året arrangerade han Blood & Honour och Sniper records konsert utanför Ljungby. Konserten arrangerades till minne av Vit makt-musikern och nazisten Ian Stuart Donaldssons dödsdag.

Åklagaren yrkar på fängelse
I Växjö tingsrätt avslutas idag åtalet mot fem smålandsnazister som står anklagade för bland annat grov misshandel, grov skadegörelse och övergrepp i rättssak.
Förutom Jimmy Carlqvist rör åtalet också frontmannen för Nationalsocialistisk front i Växjö, Tommy Gustavsson.

Åklagaren Anna-Karin von Schoultz krävde ett straff som inte understiger ett års fängelse för Jimmy Carlqvist. Försvaret yrkar på tre månaders fängelse samt skyddstillsyn.
Dom faller den 12 februari och gäller i Carlqvists fall fyra åtalspunkter: grov misshandel, hemfridsbrott, förberedelse till misshandel och övergrepp i rättssak.

MIKAEL EKMAN
DANIEL OLSSON
RICHARD SLÄTT
Daniel Olsson

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA