JK-kritik mot polisbeslag

Publicerad 2004-09-01

Polisen i Östergötland har vid två tillfällen på kort tid beslagtagit affischer och flygblad från Nationalsocialistisk front, trots att polisen saknar den rätten. Nu reagerar Justitiekanslern, den instans som ensam får inleda förundersökning och besluta om till exempel en affisch ska tas i beslag vid misstanke om brott mot tryckfrihetsförordningen. Det skriver Norrköpings tidningar.

I början av juli beslagtog polisen i Finspång en av Nationalsocialistisk fronts affischer för att man misstänkte att de stred mot lagen om hets mot folkgrupp. Den gången konstaterade Justitiekanslern det felaktiga i beslaget, men såg det som ett förbiseende från polisens sida.
När polisen i Östergötland för några veckor sedan gjorde samma typ av beslag, ifrågasätter Justitiekanslern nu om kunskaperna inom poliskåren i Östergötland är bristfälliga.

Jimmy Klaar, chef för kriminalpolisen i Östergötland säger att kunskapsbristen beror på att tryckfrihetsförordningen är en lagstiftning som polisen inte arbetas med dagligen.

Enligt Norrköpings tidningar anser Justitiekanslern att polisledningen bör se över om det inte finns anledning att utbilda eller informera polismännen vad som gäller. Något Jimmy Klaar håller med om.

- Vi har för avsikt att informera om detta. Vi har ett internt informationsblad där vi ska informera all personal om tryckfrihetsförordningen och hur man gör om det är aktuellt att ta en affisch med innehåll som misstänks vara hets mot folkgrupp i beslag. Jag ska också ta upp det med övriga avdelningschefer, säger Jimmy Klaar till Norrköpings tidningar.

Nationalsocialistisk fronts nya utgåva med affischer har friats av Justitiekanslern, från misstanke om hets mot folkgrupp. Anmälningar mot affischerna kommer dock in flera gånger i veckan.
Daniel Olsson

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA