JK-kritik mot polisbeslag

Publicerad 2004-09-01

Polisen i Östergötland har vid två tillfällen på kort tid beslagtagit affischer och flygblad från Nationalsocialistisk front, trots att polisen saknar den rätten. Nu reagerar Justitiekanslern, den instans som ensam får inleda förundersökning och besluta om till exempel en affisch ska tas i beslag vid misstanke om brott mot tryckfrihetsförordningen. Det skriver Norrköpings tidningar.

I början av juli beslagtog polisen i Finspång en av Nationalsocialistisk fronts affischer för att man misstänkte att de stred mot lagen om hets mot folkgrupp. Den gången konstaterade Justitiekanslern det felaktiga i beslaget, men såg det som ett förbiseende från polisens sida.
När polisen i Östergötland för några veckor sedan gjorde samma typ av beslag, ifrågasätter Justitiekanslern nu om kunskaperna inom poliskåren i Östergötland är bristfälliga.

Jimmy Klaar, chef för kriminalpolisen i Östergötland säger att kunskapsbristen beror på att tryckfrihetsförordningen är en lagstiftning som polisen inte arbetas med dagligen.

Enligt Norrköpings tidningar anser Justitiekanslern att polisledningen bör se över om det inte finns anledning att utbilda eller informera polismännen vad som gäller. Något Jimmy Klaar håller med om.

- Vi har för avsikt att informera om detta. Vi har ett internt informationsblad där vi ska informera all personal om tryckfrihetsförordningen och hur man gör om det är aktuellt att ta en affisch med innehåll som misstänks vara hets mot folkgrupp i beslag. Jag ska också ta upp det med övriga avdelningschefer, säger Jimmy Klaar till Norrköpings tidningar.

Nationalsocialistisk fronts nya utgåva med affischer har friats av Justitiekanslern, från misstanke om hets mot folkgrupp. Anmälningar mot affischerna kommer dock in flera gånger i veckan.
Daniel Olsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA