Den 20-åriga fullmäktigekandidaten har precis avslutat den första misshandeln och rusar till attack mot Expos fotograf i centrala Göteborg.
© Daniel Olsson

Journalister misshandlade av nationaldemokrater

Publicerad 2004-01-26

Personer tillhörande nationaldemokraternas vaktstyrka attackerade i lördags två journalister och medarbetare till tidskriften Expo. En av partiets fullmäktigekandidater i Mölndal, en 20-årig man, var en av de attackerande nationaldemokraterna. Två nationaldemokratiska aktivister i 18-årsåldern greps samtidigt på platsen för misshandel av flera ungdomar i centrala Göteborg. En av de två är misstänkta för brott mot knivlagen, rån och förberedelse till grov misshandel.

Det var efter ett nationaldemokratiskt partimöte på Harry Hjörnes plats i centrala Göteborg som partiaktivister gick till attack mot ett mindre antal antirasister och invandrarungdomar. I tumultet attackerades även Expos två utsända journalister.
Två nationaldemokratiska aktivister greps på platsen. En av dem för att han enligt vittnen dragit kniv under tumultet.

Fullmäktigekandidat i Mölndal
En av de ledande personerna i attacken var en 20-årig man som i valet 2002 stod som kandidat för Nationaldemokraterna till kommunfullmäktige i Mölndal. 20-åringen deltog under tillfället i misshandeln av en kvinna i tjugoårsåldern. När 20-åringen upptäckte att misshandeln dokumenterats av Expos fotograf Daniel Olsson sprang han fram mot denne och knuffade honom mot marken.
En annan grupp nationaldemokrater attackerade sedan Expo-journalisten Daniel Poohl med sparkar. Under skrik som ”ta juden, ta juden” fick han senare springa gatlopp mellan nationaldemokratiska aktivister för att slutligen bli fälld mot marken.

Nationaldemokratisk kommentar
Nationaldemokraterna kommenterar mötet i Göteborg på sin hemsida på följande vis:

“Under tillbakamarschen från torget dök en handfull vänsterextremister upp. Ilskna över att Nationaldemokraterna ännu en gång hade genomfört ett lyckat torgmöte utan att de illa organiserade anarkistiska anti-demokraterna kunnat hindra det, försökte de istället provocera och ställa till bråk. Nationaldemokraternas mötesvakter kunde dock utan problem mota bort dem.”
Stieg Larsson

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA