Kraftig ökning av anmälda homofobibrott

Publicerad 2004-04-13

Sedan homofobiska brott i början av 2003 började klassas som hets mot folkgrupp har anmälningarna ökat kraftigt. Under första halvan av 2003 rapporterades dubbelt så många homofobiska brott som under samma period året innan, skriver Metro.

Enligt Säpo som tagit fram statistiken kan den stora ökningen har flera orsaker.
- Samtidigt som siffrorna kan visa på ökat antal brott så tror jag också att det är ett tecken på den här gruppens ökade styrka och mod att anmäla, säger Michael Johnson, analytiker på Säpos författningsskyddsrotel och ansvarig för statistiken över hatbrott till Metro.

Enligt Michael Johnsson är en av anledningarna till att fler vågar anmäla att homofobiska brott sedan början av 2003 räknas som hets mot folkgrupp.

Trots den stora ökningen av anmälda brott menar RFSL att det fortfarande finns ett mörkertal.
- Det är lätt att polisen missar att det rör sig om ett hatbrott. Det bygger också på att alla är öppna med sin sexuella läggning, men så är det inte idag, förklarar Erika Larsson, ordförande för RFSL i Göteborg.

Under första halvåret förra året anmäldes 140 brott med homofobiskt motiv. Under hela året 1997 anmäldes 150 liknande brott.
Daniel Poohl

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA