Kraftig ökning av anmälda homofobibrott

Publicerad 2004-04-13

Sedan homofobiska brott i början av 2003 började klassas som hets mot folkgrupp har anmälningarna ökat kraftigt. Under första halvan av 2003 rapporterades dubbelt så många homofobiska brott som under samma period året innan, skriver Metro.

Enligt Säpo som tagit fram statistiken kan den stora ökningen har flera orsaker.
- Samtidigt som siffrorna kan visa på ökat antal brott så tror jag också att det är ett tecken på den här gruppens ökade styrka och mod att anmäla, säger Michael Johnson, analytiker på Säpos författningsskyddsrotel och ansvarig för statistiken över hatbrott till Metro.

Enligt Michael Johnsson är en av anledningarna till att fler vågar anmäla att homofobiska brott sedan början av 2003 räknas som hets mot folkgrupp.

Trots den stora ökningen av anmälda brott menar RFSL att det fortfarande finns ett mörkertal.
- Det är lätt att polisen missar att det rör sig om ett hatbrott. Det bygger också på att alla är öppna med sin sexuella läggning, men så är det inte idag, förklarar Erika Larsson, ordförande för RFSL i Göteborg.

Under första halvåret förra året anmäldes 140 brott med homofobiskt motiv. Under hela året 1997 anmäldes 150 liknande brott.
Daniel Poohl

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA