Kraftig ökning av anmälda homofobibrott

Publicerad 2004-04-13

Sedan homofobiska brott i början av 2003 började klassas som hets mot folkgrupp har anmälningarna ökat kraftigt. Under första halvan av 2003 rapporterades dubbelt så många homofobiska brott som under samma period året innan, skriver Metro.

Enligt Säpo som tagit fram statistiken kan den stora ökningen har flera orsaker.
- Samtidigt som siffrorna kan visa på ökat antal brott så tror jag också att det är ett tecken på den här gruppens ökade styrka och mod att anmäla, säger Michael Johnson, analytiker på Säpos författningsskyddsrotel och ansvarig för statistiken över hatbrott till Metro.

Enligt Michael Johnsson är en av anledningarna till att fler vågar anmäla att homofobiska brott sedan början av 2003 räknas som hets mot folkgrupp.

Trots den stora ökningen av anmälda brott menar RFSL att det fortfarande finns ett mörkertal.
- Det är lätt att polisen missar att det rör sig om ett hatbrott. Det bygger också på att alla är öppna med sin sexuella läggning, men så är det inte idag, förklarar Erika Larsson, ordförande för RFSL i Göteborg.

Under första halvåret förra året anmäldes 140 brott med homofobiskt motiv. Under hela året 1997 anmäldes 150 liknande brott.
Daniel Poohl

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.