Krav på fängelse för pingstkyrkopastor

Publicerad 2004-06-15

Åklagaren yrkade på fängelse för pingstkyrkopastorn Åke Green, när den principiellt viktiga rättegången om hets mot folkgrupp avslutades i Kalmar på tisdagen. Åke Green är den första person som åtalats i Sverige för att ha hetsat mot homosexuella sedan lagen om hets mot folkgrupp skärptes 2002. Högerextrema grupper ger pingstkyrkopastorn sitt stöd.

Det var vid en predikan inför Borgholms pingstkyrkoförsamling i juli förra året som pastorn Åke Green gick till hätskt angrepp mot homosexuella under temat ”Är homosexualitet en drift eller onda makters spel med människor?”.
I predikan fördömde pastorn homosexuella människor och deras leverne och liknade homosexualiteten vid abnormiteter och avarter. Stora delar av predikan handlade om homosexualitet som en ”en djävulsk protest emot Herren”.

Delar av pastorns predikan spelades under tisdagen upp inför den till bredden fulla tingsrättssalen i Kalmar.
Och Åke Green höll fast vid sin inställning till homosexuella.

- Det är en abnormitet. Skapelseordningen säger att sexuellt umgänge gäller man och kvinna, sade han i tingsrätten enligt TT.

Predikan får stöd
Den kristdemokratiska riksdagmannen Tuve Skånberg försvarar pastorn i tidningen Dagen.
- Det han sagt ligger helt och hållet inom ramen för vad som ska vara tillåtet, säger Tuve Skånberg till tidningen och hänvisar till den debatt som fördes i riksdagen inför lagändringen 2002.
- Om han blir fälld och bedömningen inte håller måste lagen rivas upp, fortsätter Skånberg.
Pingstkyrkans riksledning tar dock avstånd från predikan.

På Nationalsocialistisk fronts hemsida argumenterar en anonym artikelförfattare för Åke Green under rubriken ”Pastor åtalas för att ha sagt sanningen om homosexuella”.

Även nationaldemokraterna ger sig in i debatten och betecknar rättegången som ett ”pilotfall för yttrandefrihet”.

”Döms Åke Green, så döms han bland annat för att ha citerat ur Bibeln och tolkat bibeltexter. Konsekvensen kan bli att det blir förbjudet att ge ut och distribuera Bibeln i Sverige”, skriver Nationaldemokraterna.

Ytterligare fall att vänta
Åtalet mot Åke Green i januari var det första i sitt slag i Sverige. Sedan dess har ytterligare två personer åtalats för hets mot folkgrupp. Två 25-åriga män i Karlstadtrakten som förföljt och trakasserat en homosexuell man väntar rättegång i augusti.
Daniel Olsson

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA