Lina inbokad för ytterligare föreläsning

Publicerad 2004-03-27
För en vecka sedan så stoppades Jüri Lina från att föreläsa i Örebro. Nykterhetsrörelsens studieförbund som hyrde ut lokalen ovetandes om föreläsningens innehåll rev kontraktet när de informerades om Linas bakgrund. Den 8 april är det dags igen – denna gången i Stockholm Stads lokal, Brygghuset.

Rubriken som satts till Linas föreläsning är ”Kulturkrisens verkliga orsaker”. Bland annat ska Jüri Lina förklara varför ”makteliten gynnar en djup kulturkris inför den nya världsordningen”. Lina har genom åren gjort sig känd genom grova antisemitiska utfall.

- Lina är en beryktad antisemit som har publicerat en rad böcker där innehållet går ut på att världen och historien ser ut som den gör på grund av en judisk konspiration. Enligt honom är det judarna som ytterst orsakar allt elände i världen, säger Stéphane Bruchfeld, forskare vid Programmet för studier kring Förintelsen och folkmord vid Uppsala Universitet, till Stockholm City.

Lokalen har bokats i ett annat namn och Brygghusets VD känner inte till Linas bakgrund, men ska nu titta närmare på uthyrningen. Jüri Lina å sin sida menar att lokalen har hyrts för en helt oskyldig kultur- och musikafton. Han säger att han känner sig förföljd av journalister som han menar är ”åsiktspoliser”.

- Den enda skillnaden mellan den Sovjetiska regimen och den svenska auktoritära socialistregimen är att man i Sovjet blev avrättad. I Sverige blir man istället förföljd, säger Jüri Lina till Stockholm City.
Expo

Verktyg:

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.

Man misshandlad till döds vid nazistdemonstration i Finland

En 28-årig man har avlidit efter att ha blivit misshandlad i samband med att nazistiska Finska motståndsrörelsens demonstrerade förra helgen. Polisen är fortfarande förtegen om detaljerna kring dödsmisshandeln.