Lina inbokad för ytterligare föreläsning

Publicerad 2004-03-27
För en vecka sedan så stoppades Jüri Lina från att föreläsa i Örebro. Nykterhetsrörelsens studieförbund som hyrde ut lokalen ovetandes om föreläsningens innehåll rev kontraktet när de informerades om Linas bakgrund. Den 8 april är det dags igen – denna gången i Stockholm Stads lokal, Brygghuset.

Rubriken som satts till Linas föreläsning är ”Kulturkrisens verkliga orsaker”. Bland annat ska Jüri Lina förklara varför ”makteliten gynnar en djup kulturkris inför den nya världsordningen”. Lina har genom åren gjort sig känd genom grova antisemitiska utfall.

- Lina är en beryktad antisemit som har publicerat en rad böcker där innehållet går ut på att världen och historien ser ut som den gör på grund av en judisk konspiration. Enligt honom är det judarna som ytterst orsakar allt elände i världen, säger Stéphane Bruchfeld, forskare vid Programmet för studier kring Förintelsen och folkmord vid Uppsala Universitet, till Stockholm City.

Lokalen har bokats i ett annat namn och Brygghusets VD känner inte till Linas bakgrund, men ska nu titta närmare på uthyrningen. Jüri Lina å sin sida menar att lokalen har hyrts för en helt oskyldig kultur- och musikafton. Han säger att han känner sig förföljd av journalister som han menar är ”åsiktspoliser”.

- Den enda skillnaden mellan den Sovjetiska regimen och den svenska auktoritära socialistregimen är att man i Sovjet blev avrättad. I Sverige blir man istället förföljd, säger Jüri Lina till Stockholm City.
Expo

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA