Lokal NSF-ledare dömd

Publicerad 2004-10-20
Nationalsocialistisk Fronts ledare i Borås har dömts av Varbergs Tingsrätt till villkorlig dom och 50 timmars samhällstjänst. Han stod åtalad för att ha hotat ett ungt par i Halland.

Hoten kom efter att kvinnan i paret uttalat sig kritisk mot nazister. Bland annat ska hon ha sagt till en tjejkompis att hon inte skulle vara tillsammans med en nazist och det utlöste hoten.
NSF-ledaren åkte tillsammans med andra boråsare hem till paret och hotade dem.

- Om du ringer en gång till och talar illa om nazister så ska jag slå in huvudet på dig, ska NSF-ledaren ha sagt enligt kvinnan.

Han hotade också mannen i paret som de följt efter när han kommit hem med bussen från jobbet.

- Om hon inte slutar ringa ska jag hugga huvudet av dig, ska han ha sagt enligt tingsrättsdomen.

Tingsrätten gick på det hotade parets linje och dömde NSF-ledaren och den hotade kvinnans tjejkompis för olaga hot til villkorlig dom och samhällstjänst. En tredje åtalad friades. De två dömda ska också betala ett skadestånd på 15 000 kronor till det hotade paret.

Den dömde Boråsledaren säger till Borås Tidning att han inte är kriminell.

- Jag är oskyldig och inte någon kriminell. Det här var en privat grej som inte hade med politik att göra, säger han.

Vid intervjun nämner inte NSF-ledaren att gårdagens dom är den tionde i ordningen för honom.
Expo

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.