Lokal NSF-ledare dömd

Publicerad 2004-10-20
Nationalsocialistisk Fronts ledare i Borås har dömts av Varbergs Tingsrätt till villkorlig dom och 50 timmars samhällstjänst. Han stod åtalad för att ha hotat ett ungt par i Halland.

Hoten kom efter att kvinnan i paret uttalat sig kritisk mot nazister. Bland annat ska hon ha sagt till en tjejkompis att hon inte skulle vara tillsammans med en nazist och det utlöste hoten.
NSF-ledaren åkte tillsammans med andra boråsare hem till paret och hotade dem.

- Om du ringer en gång till och talar illa om nazister så ska jag slå in huvudet på dig, ska NSF-ledaren ha sagt enligt kvinnan.

Han hotade också mannen i paret som de följt efter när han kommit hem med bussen från jobbet.

- Om hon inte slutar ringa ska jag hugga huvudet av dig, ska han ha sagt enligt tingsrättsdomen.

Tingsrätten gick på det hotade parets linje och dömde NSF-ledaren och den hotade kvinnans tjejkompis för olaga hot til villkorlig dom och samhällstjänst. En tredje åtalad friades. De två dömda ska också betala ett skadestånd på 15 000 kronor till det hotade paret.

Den dömde Boråsledaren säger till Borås Tidning att han inte är kriminell.

- Jag är oskyldig och inte någon kriminell. Det här var en privat grej som inte hade med politik att göra, säger han.

Vid intervjun nämner inte NSF-ledaren att gårdagens dom är den tionde i ordningen för honom.
Expo

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA