Lund åtalas för grovt vapenbrott

Publicerad 2004-03-23

Klas Lund, ledare för Svenska Motståndsrörelsen, åtalas på tisdagen för grovt vapenbrott. Lund hade en skarpladdad pistol i samband med att Säkerhetspolisen och Nationella Insatsstyrkan slog till mot sju ledande nazister 25 november förra året.

Tidigt på morgonen gick polisen in hos Klas Lund. Den föregivna anledningen var misstanke om brott mot lagen om olovlig kårverksamhet. En förundersökning som lades ner i 11 mars i år då åklagaren inte kunde bevisa att ett brott verkligen begåtts. I samband med att förundersökningen lades ned så skrev Klas Lund själv på Svenska Motståndsrörelsen om den aktuella novembermorgonen.

"När ytterdörren slutligen gav vika hörde jag någon skrika ordet polis, och förstod då att det var poliser som angrep huset. Tanken flög i mig att det var grovt vapenbrott att inneha en laddad pistol med patron i loppet..."

Klas Lund har i sin bostad haft en skarpladdad pistol som återfanns vid den efterföljande husrannsakan. Förutom pistolen som var laddad med sex patroner vid tillfället hittade polisen också 52 skarpa patroner, två magasin och tillhörande hölster i huset. Det är för detta som Klas Lund nu åtalas för grovt vapenbrott.

- Jag har nog hela tiden varit inne på att den enda tänkbara brottsrubriceringen är grovt vapenbrott. Det var ju min ståndpunkt även vid häktningsförhandlingen i november, säger kammaråklagare Lars-Göran Wennerholm.

- En sak som enligt mig är försvårande i detta fallet är att Klas Lund ansett att det funnits en hotbild mot honom och att han därför har hållit sig med det här vapnet. Man skulle kunna befara att vapnet används i brottsligt syfte, säger Wennerholm.

Norsk armépistol
Den påträffade pistolen har varit inne hos Statens Kriminaltekniska Laboratorium (SKL) för analys. De har kommit fram till att det är en norsk armépistol från 1914. Förfrågningar har därför också gått ut till norska armén, men de har inga papper på vad som hänt med pistolen. Pistolen är därmed okänd för polisen i Sverige.

Klas Lund har erkänt brottet. Om han döms för grovt vapenbrott så riskerar han fängelse i minst sex månader och högst i fyra år.


Svenska Motståndsrörelsen grundades i slutet av 1990-talet som en samlingspunkt för de mest militanta och pro-terroristiska nazisterna i Sverige. Många av aktivisterna i kärnan hade tidigare varit medlemmar i Vitt Ariskt Motstånd (VAM) som i början av 1990-talet greps då de försökte inleda det heliga raskriget i form av en underjordisk rasrevolutionär rörelse.

VAM hämtade sin inspiration från “terroristbibeln” Turner Diaries av den amerikanske nazistledaren William Pierce. Turner Diaries fungerar som en manual för ett framtida “befrielsekrig” i form av lönnmord och bombterror mot judar och svarta. Boken utgjorde en av de viktigaste inspirationskällorna till den uppmärksammade Oklahomamassakern i USA 1995.

VAM uppmärksammades bland annat för kapningen av Lidingö polisstation 1991 då en ensam radiooperatör övermannades och den nynazistiska gruppen stal flera Sig-Sauerpistoler ur vapenskåp. Aktivister i VAM försökte göra inbrott i militära mobiliseringsförråd och hösten 1991 greps en av ledarna, Klas Lund, för ett väpnat rån mot Föreningssparbanken i Sveg.

Klas Lund uppmärksammades först i mitten av 1980-talet i samband med dråpet av antirasisten Ronny Landin i Nickstabadet i Nynäshamn. Kring 1990 var han anställd för att sköta skinnskallebaracken i Fryshuset, som blev högkvarter för VAM:s verksamhet.

Efter avtjänat straff för rånet i Sveg kom Klas Lund ut 1996. Han blev därefter en av ledarna för Svenska Motståndsrörelsen och chefredaktör för tidningen Folktribunen
Richard Slätt

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro