Maktkampen i Sverigedemokraterna hårdnar

Publicerad 2004-07-05

Kampen mellan "förnyare" och "veteraner" i Sverigedemokraterna hårdnar. I helgen utsågs partiets nya verkställande utskott. Där sitter nu två personer från vardera fraktion.

Sverigedemokraterna har under de senaste åren präglats av konflikten mellan förnyare och veteraner. Veteranerna som består av gamla medlemmar i partiet har allt mer fått se sina positioner tryckas tillbaka av förnyarna. I och med det helgens partistyrelsemöte har förnyarna tagit ännu ett steg framåt. Partiets verkställande utskott består nu av partiledaren Mikael Jansson och David Lång, som båda tillhör traditionalisterna, och Björn Söder och Jimmie Åkesson som tillhör förnyarna.

Jonas Åkerlund, pressekreterare för Sverigedemokraterna, menar att den låsta situationen mellan de två fraktionerna inte kommer att påverka partiarbetet.

– Det finns skillnader mellan de två lägren i till exempel taktik och strategi, men vi har alla samma vision om vad vi vill med partiet. I sakfrågorna tror jag till och med att detta kan vara positivt.

Utöver de fyra ledamöterna i VU har partiet dessutom tillsatt den nye partisekreteraren Jan Milld som ständigt adjungerad. Han kommer inte att ha rösträtt men får tillträde till alla möten. Jan Milld har vid tidigare tillfällen riktat hård kritik mot den bristande interna demokratin inom Stockholmsdistriktet. Jonas Åkerlund menar att Jan Millds plats i verkställande utskottet är ett försök att ge partisekreteraren större insyn i partiet.

– Vi vill utöka partisekreterarens uppgifter och detta är ett sätt att, utan att göra VU svårhanterligt, ge partisekreteraren insyn.
Daniel Poohl

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA