Nazist utesluten ur fackförbund

Publicerad 2004-01-28

Per Öberg, en av frontfigurerna i Svenska Motståndsrörelsen, har uteslutits ur sitt fackförbund, Sif, skriver Sif-tidningen.


- En nynazist i ledande ställning, och som aktivt arbetar för värderingar som går på tvärs mot fackets, kan inte vara medlem i Sif, säger förbundsordförande Mari-Ann Krantz i en kommentar till uteslutningen i Sif-tidningen.

Per Öberg har protesterat och bland annat åberopat artikel 23 i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. I artikeln står att alla ska ha rätt att ansluta sig till fackföreningar till skydd
för sina intressen.

Mari-Ann Krantz menar att Sif respekterar FN-deklarationen och förklarar att Öberg inte med hänvising till den kan motarbeta det som resten av Sif:s medlemmar anser och vill arbeta för.
Daniel Poohl

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.