ND utnyttjar åldringsmord i Söderhamn

Publicerad 2004-03-08
Nationaldemokraterna fortsätter att driva hetskampanjer mot landets invandrare. I helgen hade Nationaldemokraterna (ND) med den nationella partiorganisatören Tor Paulsson i spetsen, aktioner i Söderhamn. ND delade ut 5 000 flygblad i brevlåder, skriver Hälsinge-Kuriren. ND:s specialitet är att dyka upp på orter där ett uppmärksammat våldsbrott ägt rum och därefter påstå att invandrare ligger bakom våldsbrotten på orten.

Tor Paulsson är mån om att inte framstå som en rasist, skriver Hälsinge-Kuriren.

Däremot anser han att det är helt okej att "misstänka" att invandrare ligger bakom ett uppmärksammat rånmord på en 80-årig kvinna i förra veckan. Partiet strategi är att inte utpeka brottsbelastade individer utan att beskriva alla invandrare som brottsbenägna.

Till tidningen Ljusnan säger Tor Paulsson att de inte alls pekar ut någon folkgrupp.

- Struntprat. Jag är fembarnsfar och vill absolut inte bli stämplad som någon som pekar ut grupper i samhället, säger Paulsson.

När Ljusnan informerar Paulsson att partiets pressekreterare Rickard Ekman sagt att "det tycker jag är helt naturligt" angående att det var ett utpekande så säger Paulsson att tidningen får ta det med honom.

Hälsingekuriren gick till polisen och frågade om det fanns några tecken på att det skulle vara en asylsökande som begått mordet.

- Vi håller oss till fakta och utreder ingen speciell folkgrupp, vi koncentrerar oss både på svenskar och andra, säger Tord Tallmarker vid Söderhamnspolisen.

- Vi kan inte visa på att asylmottagningen här skulle vara orsaken till en ökad brottslighet i Söderhamn, säger Sture Hofvenstam, vid polisen i Söderhamn.
Expo

Verktyg:

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.