Den dömde nationaldemokraten delar ut valsedlar för sitt parti utanför vallokalen i Orsa, mars 2003.
© Daniel Olsson

NDU:are dömd för flera brott

Publicerad 2004-05-26

En känd NDU-aktivist dömdes i dag av Linköpings Tingsrätt för flera fall av olaga vapeninnehav, misshandel, egenmäktigt förfarande och ofredande. Rätten dömde den 23-årige mannen till tre månaders fängelse.

NDU-aktivisten är samma man som på tisdagen häktades misstänkt för ett nytt fall av misshandel som i helgen drabbade en 24-åring med invandrarbakgrund.

Onsdagens dom avhandlade flera olika brott, de flesta gällande olaga vapeninnehav. Polisen har bland annat beslagtagit sju knivar, en utfällbar batong och 57 burkar tårgasspray från mannen.
Förutom vapenbrotten, dömdes 23-åringen också för ofredande, då han spottat på en journalist.

23-åringen dömdes senast för ett drygt år sedan till skyddstillsyn. Den icke frihetsberövande domen undanröjs nu då han döms till tre månaders fängelse.

Väntar nu nytt åtal
Mindre än en vecka innan domen idag avkunnades var 23-åringen återigen inblandad i en misshandel. Det var vid 22-tiden i fredags kväll som han och ett gäng på ytterligare sex personer var vid Resecentrum i Linköping. Oprovocerat gick en av personerna ur gänget till attack mot en man med invandrarbakgrund efter att ha skrikit "neger" till denne.
Med järnrör och tårgas misshandlades mannen. En äldre man försökte ingripa och avbryta misshandeln. När en busschaufför larmade polisen flydde gänget från platsen. Mindre än en timme senare greps gänget av polisen.
Två unga tonårsflickor släpptes under natten efter förhör. Ytterligare två släpptes på lördagen medan tre hölls kvar. En femte släpptes innan häktning var ett faktum för de kvarvarande två, däribland den 23-årige aktivisten i NDU.
De två männen häktades på tisdagen, på sannolika skäl misstänkta för misshandel.
Åtal i detta ärende ska vara väckt senast den åttonde juni.

Valfunktionär för Nationaldemokraterna
NDU-aktivisten har deltagit vid flera demonstrationer som Nationaldemokraterna anordnat, bland annat i Filipstad och han var även delaktig i omvalskampanjen i Orsa efter det ogiltigförklarade valet 2002. Där agerade han som valfunktionär för partiet.
Richard Slätt

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA