Den dömde nationaldemokraten delar ut valsedlar för sitt parti utanför vallokalen i Orsa, mars 2003.
© Daniel Olsson

NDU:are dömd för flera brott

Publicerad 2004-05-26

En känd NDU-aktivist dömdes i dag av Linköpings Tingsrätt för flera fall av olaga vapeninnehav, misshandel, egenmäktigt förfarande och ofredande. Rätten dömde den 23-årige mannen till tre månaders fängelse.

NDU-aktivisten är samma man som på tisdagen häktades misstänkt för ett nytt fall av misshandel som i helgen drabbade en 24-åring med invandrarbakgrund.

Onsdagens dom avhandlade flera olika brott, de flesta gällande olaga vapeninnehav. Polisen har bland annat beslagtagit sju knivar, en utfällbar batong och 57 burkar tårgasspray från mannen.
Förutom vapenbrotten, dömdes 23-åringen också för ofredande, då han spottat på en journalist.

23-åringen dömdes senast för ett drygt år sedan till skyddstillsyn. Den icke frihetsberövande domen undanröjs nu då han döms till tre månaders fängelse.

Väntar nu nytt åtal
Mindre än en vecka innan domen idag avkunnades var 23-åringen återigen inblandad i en misshandel. Det var vid 22-tiden i fredags kväll som han och ett gäng på ytterligare sex personer var vid Resecentrum i Linköping. Oprovocerat gick en av personerna ur gänget till attack mot en man med invandrarbakgrund efter att ha skrikit "neger" till denne.
Med järnrör och tårgas misshandlades mannen. En äldre man försökte ingripa och avbryta misshandeln. När en busschaufför larmade polisen flydde gänget från platsen. Mindre än en timme senare greps gänget av polisen.
Två unga tonårsflickor släpptes under natten efter förhör. Ytterligare två släpptes på lördagen medan tre hölls kvar. En femte släpptes innan häktning var ett faktum för de kvarvarande två, däribland den 23-årige aktivisten i NDU.
De två männen häktades på tisdagen, på sannolika skäl misstänkta för misshandel.
Åtal i detta ärende ska vara väckt senast den åttonde juni.

Valfunktionär för Nationaldemokraterna
NDU-aktivisten har deltagit vid flera demonstrationer som Nationaldemokraterna anordnat, bland annat i Filipstad och han var även delaktig i omvalskampanjen i Orsa efter det ogiltigförklarade valet 2002. Där agerade han som valfunktionär för partiet.
Richard Slätt

Verktyg:

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.