Nordiska förbundet formeras

Publicerad 2004-11-13

Hemsidan är redan klar. En rad kända personligheter ur den nationella rörelsens porträttgalleri har under stort hemlighetsmakeri planerat den nya medlemsbaserade organisationen Nordiska förbundet. I och med bildandet slås tre viktiga enheter inom svensk extremhöger samman till en: tidningen Folkets nyheter, distributionsbolaget Nordiska förlaget och tidningen Nordisk frihet.

Nätverket kring Nordiska förlaget höll under torsdagkvällen ett föredrag i Göteborg med internetprojektet Nationens änglars huvudman Henrik Johansson. Temat för föredraget var ”Den mänskliga naturen och nationella strategier för framtiden”.

Henrik Johansson berättade under mötet att han var en av deltagarna vid Nationaldemokraternas framtidskonferens i Småland förra helgen, och ägnade samtidigt stora delar av sitt föredrag åt att kritisera samma parti och dess framtidskonferens.

Under hösten har Nordiska förlaget arrangerat en föreläsningsserie med månatliga föredrag med bland andra den kände antisemiten Ahmed Rami och Folkets nyheters chefredaktör Lennart Berg.

Formerar grunden för Nordiska förbundet
Enligt Expos källor är syftet med föreläsningsserien att formera en grund för en ny rikstäckande organisation under namnet Nordiska förbundet. Samtidigt vill man knyta upp personer som tidigare engagerade sig i Nationaldemokraterna, framför allt de före detta medlemmar i nazistiska Nationell ungdom/Svenska motståndsrörelsen som uteslöts eller frivilligt lämnade den senare organisationen sommaren 2001. Förbundet kommer samordna de tre enheter som idag har ett välutvecklat samarbete: Svenska media/Folkets nyheter, Nordiska förlaget och tidskriften Nordisk frihet som inom kort kommer med sitt första nummer till prenumeranterna.

Udden riktad mot Nationaldemokraterna och NU/SMR
Men man vill gå ännu längre än så. Enligt en källa ska Nordiska förbundet vara en medlemsbaserad organisation. Samtidigt har Nordiska förbundet udden riktad mot såväl Svenska motståndsrörelsen/Nationell ungdom som Nationaldemokraterna.
Den ansvarige organisatören för föredragningsserien, Lars Lindén, ville inte kommentera Nordiska förbundets existens under torsdagkvällen.

Hemsidan redan registrerad
Helt nyligen registrerades hemsideadressen nordiskaforbundet.se. Där finns en ännu inte offentliggjord hemsida där Folkets nyheter kommer att stå för nyhetsbevakningen.

I nästa nummer av Expo skildras skapandet av Nordiska förbundet.
Daniel Olsson

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA