Nytt åtal mot nazisttidning

Publicerad 2004-05-27

Justitiekanslern beslutade idag att åtala Jimmy Nylén, ansvarig utgivare för Nationalsocialistisk fronts tidning Den svenske nationalsocialisten. Åtalet rör tidningens decembernummer och tryckfrihetsbrottet hets mot folkgrupp.

Det är två artiklar i tidningen som Justitiekanslern nu väljer att väcka åtal för. I den ena artikeln ”Systematisk våldtäkt på svenska kvinnor”, jämförs våldtäktsfall med invandare som gärningsman med systematiska övergrepp av en armé.
I artikeln ”Negrer våldtar sina barn för att befordras” används enligt Justitiekanslern uttrycken negrer och negroida i ett sammanhang och på ett sätt som innefattar stark missaktning mot folkgruppen svarta.

Jimmy Nylén är avdelningsledare för Nationalsocialistisk front i Halland och övertog uppdraget som ansvarig utgivare för Den svenske nationalsocialisten efter att den förre ansvarige utgivaren dömts till fängelse för hets mot folkgrupp.

Trots detta uppger Jimmy Nylén att han är förvånad över åtalet.
- Jag trodde inte det skulle ske för såna skitartiklar, säger han till Expo.
I övrigt vill han inte kommentera åtalet.
- Jag säger ingenting före rättegången har varit. Det är rätt meningslöst att spekulera innan dess.
Daniel Olsson

Verktyg:

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.