Nytt åtal mot nazisttidning

Publicerad 2004-05-27

Justitiekanslern beslutade idag att åtala Jimmy Nylén, ansvarig utgivare för Nationalsocialistisk fronts tidning Den svenske nationalsocialisten. Åtalet rör tidningens decembernummer och tryckfrihetsbrottet hets mot folkgrupp.

Det är två artiklar i tidningen som Justitiekanslern nu väljer att väcka åtal för. I den ena artikeln ”Systematisk våldtäkt på svenska kvinnor”, jämförs våldtäktsfall med invandare som gärningsman med systematiska övergrepp av en armé.
I artikeln ”Negrer våldtar sina barn för att befordras” används enligt Justitiekanslern uttrycken negrer och negroida i ett sammanhang och på ett sätt som innefattar stark missaktning mot folkgruppen svarta.

Jimmy Nylén är avdelningsledare för Nationalsocialistisk front i Halland och övertog uppdraget som ansvarig utgivare för Den svenske nationalsocialisten efter att den förre ansvarige utgivaren dömts till fängelse för hets mot folkgrupp.

Trots detta uppger Jimmy Nylén att han är förvånad över åtalet.
- Jag trodde inte det skulle ske för såna skitartiklar, säger han till Expo.
I övrigt vill han inte kommentera åtalet.
- Jag säger ingenting före rättegången har varit. Det är rätt meningslöst att spekulera innan dess.
Daniel Olsson

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA