Nytt åtal mot nazisttidning

Publicerad 2004-05-27

Justitiekanslern beslutade idag att åtala Jimmy Nylén, ansvarig utgivare för Nationalsocialistisk fronts tidning Den svenske nationalsocialisten. Åtalet rör tidningens decembernummer och tryckfrihetsbrottet hets mot folkgrupp.

Det är två artiklar i tidningen som Justitiekanslern nu väljer att väcka åtal för. I den ena artikeln ”Systematisk våldtäkt på svenska kvinnor”, jämförs våldtäktsfall med invandare som gärningsman med systematiska övergrepp av en armé.
I artikeln ”Negrer våldtar sina barn för att befordras” används enligt Justitiekanslern uttrycken negrer och negroida i ett sammanhang och på ett sätt som innefattar stark missaktning mot folkgruppen svarta.

Jimmy Nylén är avdelningsledare för Nationalsocialistisk front i Halland och övertog uppdraget som ansvarig utgivare för Den svenske nationalsocialisten efter att den förre ansvarige utgivaren dömts till fängelse för hets mot folkgrupp.

Trots detta uppger Jimmy Nylén att han är förvånad över åtalet.
- Jag trodde inte det skulle ske för såna skitartiklar, säger han till Expo.
I övrigt vill han inte kommentera åtalet.
- Jag säger ingenting före rättegången har varit. Det är rätt meningslöst att spekulera innan dess.
Daniel Olsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA